2011. december 29., csütörtök

Spanyolország V/1

SPANYOLORSZÁG EURÓPA ÉKSZERDOBOZA
 Utazunk tovább Granadába




Berakjuk a bőröndöket, és nagy kíváncsisággal várjuk az indulást...





Ameddig csak szem ellát: mindenütt olajfa és olajfa... Olajból a világtermelés több, mint egynegyede Spanyolországból származik. De mekkora is manapság Spanyolország? Területe meghaladja a félmillió négyzetkilométert, lakóinak száma pedig három és félszerese hazánknak. Hozzátartozik az Atlanti-óceánból kiemelkedő Kanári-sziget és az afrikai parton két város: Ceuta és Melille. A spanyol a latin nyelvek közül a legelterjedtebb a világon, hisz csaknem 200 millió ember beszéli. A turistaforgalom évente 3 milliárd dollárt hoz az országnak a konyhára.





Ez a szép kis fehér város Bailen. De vajon az olajtermelésen kívül másról is nevezetes? Itt érte Napóleont az első vereség, amikor Dupont tábornok meghátrált Castanos seregei előtt.





Máris beérkeztünk Európának egyik szépségében és hagyományiban egyedülálló városába, Granadába. Ez volt az iszlám utolsó európai védőbástyája. A Sierra Nevada örökké hófehér csúcsai őrködnek a napfényes város fölött. Számos gazdája volt már e sokat látott településnek. Soroljam? Görögök, föníciaiak, rómaiak, barbárok, mórok, keresztények...






De mi biztosította a mór állam jólétét? Elsősorban a kedvező gazdasági helyzete! A talaj termékenységét fokozó arab mezőgazdasági kultúra! Amikor a mórok kiűzetése után elárvultak az öntözőrendszerek, a vidék is elsivatagosodott. Egy, az utcákat járó, jókedvű, vidám dalokat éneklő diákcsoporttal találkozunk.





Aragónia és Kasztília frigye, Ferdinánd és Izabella házassága hozta meg, és ugyanakkor a mór uralkodók testvérharca érlelte meg a város felszabadítását. Granada megszállásának apa és fia, Abdul Hasszán és Boabdil belháborúja és a katolikus királyok jó tüzérséggel felszerelt 40 ezer gyalogosa és 10 ezer lovasa vetett véget. És a város mentesült a mór uralom alól! Az 1492. november 21. keletű átadási okmányt ma is féltve őrzik. De mi is történt akkor?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése