2009. december 28., hétfő

Jegyzet (egy - a bejegyzőnek igen kedves - képhez)

Dr. Radnai István: A BAROMFIORSÓFÉRGESSÉG KEZELÉSE HÁZISZERREL

A baromfi orsóférgessége

A tyúkfélékben a fertőzést az Ascaridia (olv. aszkaridia) Galli okozza, melynek hímje 5-75,5 cm, a nősténye pedig 6-11,5 cm hosszú. Egyetlen nőstény naponta 100 000 petét is képes üríteni, és a bélben megtelepedett orsóférgek akár egy esztendeig is megmaradnak a gazdaállatban.

Az orsóférgek kártétele

1.) A legsúlyosabb kár a takarmánypocsékolásból adódik, ami az intenzív barofitenyésztő országokban több tonnányit is kitehet.
2.) A bélben megtelepedett férgek súlyos mechanikai zavarokat okoznak. Olykor a bél nyálkahártyája elhalhat, de nemegyszer találkoztam olyan esettel, amikor a férgek teljesen kitöltötték a bél lumenét (=üregét), elzárták sőt olykor bélrepedés is előfordult.
3.) A fertőzött állományokban csökkent a tojáshozam.
4.) A betegség következtében csökken az állatok ellenálló képessége, és fogékonyabbá válnak más bántalmak iránt.
5.) Az orsóférges állományok kevéssé vagy alig immunizálhatók a fertőző betegségekkel szemben (baromfipestis, baromfikolera stb.).
6.) A csirkék fejlődési erélye megtörik, lesoványodnak, és ha elkésünk a megfelelő gyógykezeléssel, olyan súlyos állapot alakul ki, hogy a tartásuk veszteségessé, gazdaságtalanná válik.
7.) Az erősen fertőzött csirkékben A-vitaminhiány alakul ki, ami azzal magyarázható, hogy a férgek által károsított hurutos gyulladásos bélnyálkahártyán át, akadályozottá válik az A-vitamin felszívódása.

Tünetek

A klinikai tünetek súlyossága attól függ, hogy hány féreg telepedett meg az állatban, milyen a szervezet ellenálló képessége és fogékonysága. Az utóbbit erősen befolyásolja a kor is, a fiatalabb csirke jóval érzékenyebb mint idősebb társai.
A kiscsirkékben már 5-6, a nagyobbakban 10-20, a felnőttekben pedig ennél is több Ascardia okoz észrevehető tüneteket.
Az idősebb állatokban gyakran találhatók férgek anélkül, hogy a gazdaállat egészét veszélyeztetnék, ugyanakkor ezek az állatok peteürítésükkel súlyos fertőzési veszélyt jelentenek környezetükre. Megfigyelték, hogy az olyan csikrék, melyek bőven kaptak állati fehérjét, ellenállóbbak, mint azok, amelyeket főleg növényi fehérjékkel etettek. Ugyanakkor fontos szerepe van az állatok ellenálló képessége szempontjából a bőséges A-vitaminellátottságnak is.
A fertőzött csirkék étvágytalanok, bágyadtak, tollazatuk borzolt, fejlődésük megrekedt. Sokszor annyira lesoványodnak, hogy élesen érezhető a mellcsontjuk. Gyakori a hasmenés, némelykor pedig a mérgezésre utaló tünetek, bénulások is előfordulhatnak.
Ha nem történik időben gyógyszeres beavatkozás, az állatok senyvessé válnak, és elhullanak.

Gyógykezelés

Az orsóférgesség kezelésére számos kitűnő gyógyszer áll rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban a kezelő állatorvos tanácsát kell kikérni, ezúttal tehát csak egy nagyon olcsó kisebb állományokban jól bevált háziszerrel a házilag is elvégezhető benzines kezelést ismertetjük, mely azoknál az állatoknál is eredményre vezet, melyek étvágytalanságuk miatt a gyógyszeres takarmányt, netán az ivóvizet sem fogyasztják el. A kezelés módját Ottilia lányom mutatja be, aki akkor 9 éves volt: a módszer tehát nagyon egyszerű...


A benzines kezelés

Előrebocsátom, hogy a benzines takarmányt vagy ivóvizet nem, vagy alig fogyasztja el az állat, pedig az orvosi benzin hatásától csak akkor várhatunk valóban megfelelő eredményt, ha testtömeg-kilogrammonként 2 milliliter mennyiséget juttatunk az állat begyébe.
A kezelést bárki biztonságosan elvégezheti, ha vásárol egy 10 milliliteres fecskendőt és egy 8-10 cm hosszúságú vékony gumicsövet.
A képen látható eszközökkel és módon nagyon könnyű a benzint vagy bármilyen más gyógyszert bejuttatni a csirke begyébe.
A begybefecskendzés fogásainak az elsajátításáig esetleg tiszta vízzel lehet néhány próbát tenni.
Attól nem kell tartani, hogy technikai hiba miatt esetleg több benzin jut a begybe, mint amennyi az előírt adag, ugyanis az előírás szerinti mennyiség többszöröse sem okoz bajt, annak csak négy-hétszeres mennyisége ártalmas!
Egyetlen dologra kell csak nagyon vigyázni, hogy benzin ne juthasson a légcsőbe, mert az légzésbénulást okoz!
Ilyen esetben a csirke egyszeriben elalél, majd görcsrohamokban vergődik. Ha csak "megszédül" a csirke, gyorsan életre kelthető, de ha netán görcsrohamok is jelentkeznek, haladéktalanul le kell vágni.
A benzines kezelés után levágott állat húsa az ember egészségét nem veszélyezteti.
A baromfi orsóférgei szigorúan gazdaspecifikusak, a különböző állatfajokban a bántalmat más-más orsóféregfaj idézi elő. A baromfi orsóférgei sem az ember, sem más állatfajok egészségét nem veszélyeztetik.

(Az eredeti részletes leírás megjelent dr. Radnai István tollából: Kistermelők Lapja, 1989. évi 1. számában.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése