2009. december 24., csütörtök

Sikeres kísérletező (a)

Dr. Radnai István: SERTÉS VÉGBÉLELŐESÉSÉNEK KONZERVATÍV KEZELÉSE LOTAGENNEL

Sorkizárás1969. júniusában tsz-ünk h.-i sertéshízlaldájában fusariumokkal fertőzött kukorica etetése után öt napon belül 14 sertésen jelentkezett végbélelőesés.
(...)
A végbélelőesések nagy száma olyan eljárás alkalmazását indokolta, amely a súlyosan sérült, szennyezett és vissza már nem helyezhető prolapsusok esetén is gyógyulást eredményez a prolabált végbélszakasz amputálása nélkül.
(...)
Eseteinkben mire az éjjeliőr vagy a gondozók észrevették a betegeket és elkülönítették azokat, az előesett bélszakasz már nagy fokban duzzadt, azon súlyos sérülések voltak észlelhetők, trágyával és alommal szennyeződött. A fenti kép hamarosan kialakult az előesés után, mert a betegek az előesett bélszakaszt dörzsölték, azt társaik harapdálták, a keringési zavar következtében pedig a prolabált bélrészlet igen gyorsan oedémásan beszűrődött és megduzzadt. A reponálással történő gyógykezelésről szó sem lehetett.
(...)
Miután pedig a végbél roncsolt szakaszának reponálása (visszahelyezése) szóba sem jöhetett, kísérletet tettem az előesett végbélszakasz megtisztogatása után LOTAGEN-nel történő napi ecsetelésével. A kísérlet sikerre vezetett, mert 15 napon belül mindegyik állat esetében az előesett bélszakasz demarkálódott és a sertések meggyógyultak.
A Lotagen koncentrátummal való konzervatív kezelés a baktericid hatás mellett teljes gyógyulással járt. Az eljárás olcsó, az állat tulajdonosa házilag is elvégezheti.
(Az eljárás részletesen olvasható: Magyar Állatorvosok Lapja 1970. májusi számában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése