2010. július 14., szerda

Kína II/4b

KÉPES NAPOK KÍNÁBAN (II/4b)
(Folyt.)




A sírokat befalazták és földdel borították, hogy senki be ne hatolhasson. 1956-ig háborítatlanul pihentek az elporladt uralkodók, ekkor ásatás történt Van li császár sírjánál. Van li 1573-1620-ig uralkodott. Sírja 4 évig épült és 8 millió ezüstpénzbe került, ami - mondja vezetőnk - 6 és fél millió ember élelmezésére lett volna elegendő egész éven át.





Amíg sétálunk a hatalmas állatkolosszusok között, elmondja a vezetőnk, hogy a kulturális forradalom idején bezárták a sírokat, de 1972-ben újra megnyitották és eljutottak a hatalmas sok tonnás márványkapukhoz, az igazi bejáratokhoz.





Az itt talált tárgyakat mi is megnézhettük néhány nagy kiállítóteremben. az aranytárgyakat, hajtűket, koronákat, ékszereket bemutató teremben például egy-egy dioráma örökíti meg a nép életét. A diorámán az adószedők elszedik a szegények utolsó filléreit, és amikor nem marad semmi, a gyermekeiket is. Ezt az emberek öklüket összeszorítva tűrik, de végül fellázadnak. A tabló szélén egy elszánt arcú parasztember féltonnás követ hajít az előtte szűkölő uraságra.





A császári sírban talált pompázatos szövetek mellett üveg alatt állítják ki a szétfoszlott paraszti ruhák rongyait. Így öltöztek - az urak és így a nép!





A császári porcelán-csodák mellett törött agyagedények. Abból ettek az urak, ebből a nép. És ezt a sok-sok kincset nem védi fegyveres őrség, csak egy üveglap. Úgy látszik, hogy a múzeumrablók világa messze van Kínától... Ilyen vitrinekben vannak a talált tárgyak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése