2010. július 29., csütörtök

Perzsia I

Perzsiában jártunk I
Érkezés




2010. áprilisában egy lelkes kis magyar csapattal utazást tettünk Iránba, vagy ahogy régebben nevezték Perzsiába, ebbe a számunkra titokzatos, ízig-vérig muszlim országba.





Bár a dicsőséges történelmét ismertük nagyjából, mégis kíváncsiak voltunk a csodálatosan szép mecseteken és minareteken kívül arra is, hogy igaz-e, hogy a nők jórészt fekete csadorban járnak, hogy fejkendő nélkül nem szabad kilépni a házból.





Tényleg úgy van-e, hogy csak bokáig érő és a karjukat is eltakaró ruhában léphetnek ki a szabadba? És valóban a férfiaknak sem szabad rövidnadrágban mutatkozni? Azt is tudtuk, hogy mélyen vallásosak és szóról szóra követik a Korán előírásait - de hogy mindez az országban miként valósul meg: látni szerettük volna!




Honleányaink az előírt ruházatba már a repülőgépen átöltöztek, mert az útlevél- és vámvizsgálathoz is kizárólag a kötelező öltözetben léphettek Irán területére. A hölgyeknek elengedhetetlen volt a fejkendő és a bokáig érő viselet, mert Allah a Koránban így írja elő. A "mieink" főként fehéret vettek magukra, az iráni fehérszemélyek pedig feketét hordtak. Ez a nejem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése