2011. november 25., péntek

Chile II/3

A DÉL-AMERIKAI REPÚBLICA DE CHILE
Menjünk be a belvárosba!

A főtéren hatalmas tömeg! Számos attrakció folyik. Alig bírtam odafurakodni, hogy lássak is valamit. Itt egy bohóc produkálta magát, aki éppen be is állt premier plánba. Aztán kérte a baksist. Nagy derülő nézőközönsége volt... Másutt az alkalmi festők dolgoztak. Egy lábművész futballmutatványokkal szórakoztatott: kitartóan pattogtatta a fején, a térdén, a hátán a labdát. Akadt látnivaló bőven!

Ebben a pavilonban a sakkozók gyűlnek össze már évtizedek óta, közben megvitatják a meccseredményeket.

A katedrális! Az eredeti még a XVII. században épült, és Dél-Amerika legszebb székesegyháza volt. 1863. egyik ünnepnapján a dominikánusok látványos istentiszteletet tartottak. Dél-amerikai szokás szerint illuminációval, rakétákkal és tűzijátékkal színesítették a szertartást. A véletlen folytán a felhalmozott, sok robbanóanyag váratlanul felrobbant.
A napfénnyel túlárasztott városban a berendezés egyszerűen úgy izzott, mint a szalma. Oly hirtelen lobbant fel a láng, hogy jóformán senki nem tudott kimenekülni. 500 ember égett bent a templomban rövid idő alatt.

Santiago Közép-Chilének szinte a mértani középpontjában fekszik. Szépségében a nyugati parton levő valamennyi vetélytársát felülmúlja. Vezérek, államférfiak szobrai díszítik, szépítik a fővárost. Házai szelíden emelkedő dombokra, árnyas völgyekre épültek. A város hátterét az Andok fenséges csúcsai, félelmetes sziklafalai alkotják.

A nemzetgyűlés háza. Pinochet a puccs után Valparaísóba tette át a nemzetgyűlés székhelyét, de ma már visszakerült a fővárosba.

A puccsal megölt Allende hamvait hazahozták, és szobrot is emeltek a volt elnöknek.

Íme a híres elnöki palota, ahol Allendét a puccsisták megölték az ostroma során. A puccsot az államosítások után az amerikaiak inspirálták. A neves épületet szigorúan őrzik, a marcona katonák nem engedik be a turistákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése