2011. november 27., vasárnap

Chile III/1

A DÉL-AMERIKAI REPÚBLICA DE CHILE
Valparaíso, a paradicsom völgye




Már kora reggel elindulunk a több mint 200 ezer lakosú Valparaísóba, amit a paradicsom völgyének is neveznek.





Első utunk a nagy chilei költő, az 1941-ben Nobel-díjjal jutalmazott Pablo Neruda házához vezet, ami mostanáig múzeum. Természetesen belépődíjat kellett fizetni. Az udvara valóban a paradicsom völgyének egy gyönyörű szép szelete. A ház tágas, odabent pedig mindenhol festmények, porcelánok, használati tárgyak, melyek a napi szükséglethez kellettek. Sokukat az egész világból összehordott vagy ajándékba kapott az író. Számos országban megfordult, köztük Magyarországon is. Száműzetésben Szicíliában és Caprin is volt.





Kilátás a dolgozószobája hatalmas üvegablakából a városra és a tengerre! Elmondták, hogy amikor a kormányzat elleni versei napvilágot láttak, bigámia címén le akarták tartóztatni. (Egyébként háromszor házasodott.) Női ruhában kellett kiszöknie a városból a kommunisták segítségével.





A múzeumjárás után élvezetes volt megpihenni a csodálatos parkban és gyönyörködni a tetszetős környékben.





Valparaíso Chile egyik legszebb városa! Dimbes-dombos terepen épült: 1004 dombja van. Dél-Amerika legnagyobb kikötője.





A művészek itt is az utcán dolgoznak, itt állítják ki a képeiket, itt is lehet megvásárolni azokat, akárcsak a többi dél-amerikai országban.





A lenyűgöző tengeröböl némileg hasonlít Rio de Janeiróhoz. Az egyik kilátóponton vagyunk. Itt jelent meg Dél-Amerika első újságja, a Mercurio. Itt született Pinochet tábornok, az 1973-as puccs győztese. Innen indult el a lázadás. A chilei katonák amerikaiakkal gyakorlatoztak, majd egyszer csak lőni kezdték a várost, aztán Santiago alá vonultak, ahol kezdődött a harc.





A hatalomátvétel után Valaparaísóba hozta át Pinochet a parlamentet is, melynek 120 alsóházi képviselője és 48 szenátora van.





A Tengerészeti Minisztérium előtt lobog a chilei zászló...





Mi is igénybe vettük a múlt századi siklót, mely ütött-kopott volta ellenére jó szolgálatot tesz a hegyes-dombos város közlekedésében.





Mit kell tudni a város történetéről? A spanyol Juan de Sanpedro 1536-ban fedezte fel, és a virágos rétekkel borított dombok nagyszerű látványától elragadtatva szülővárosáról, a spanyolországi Valparaisóról nevezte el e helyet.




A főtér közepén monumentális szobor áll: Arturo Prate tengerészhadnagy emlékét őrzi, aki a Peru elleni "salétromháborúban" tüntette ki magát. Miután feltartóztatta az ellenséget, felrobbantotta a hajójával önmagát is, hogy ne kerüljön rosszakarói kezére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése