2010. november 3., szerda

Malajzia I/1

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (I/1)
Érkezés




1998. november 4-én Bécsben szálltunk a Maláj Légitársaság óriásgépébe, hogy Malajziába utazzunk. Régi vágyam teljesült, mert már ifjúkoromban kíváncsi voltam erre a szigetvilágra, melyről oly sok érdekes, olykor borzalmas történetet olvastam. A Maláj Államszövetség Délkelet-Ázsiában fekszik, területe 330 ezer négyzetkilométer, lakosainak száma 20 millió körüli. Gigagéppel utazunk, minden ülés előtt van egy kis TV-készülék, így út közben tetszés szerint 12 csatorna műsorát kapcsolhatjuk.





Malajzia különleges szövetségi rendszerű állam: 13 tagállama van, mindegyiknek van saját alkotmánya, államfője valamint Gyűlése. Kilenc tagállamnak van szultánja, melyek közül 5 évenként választanak egyet, és ő lesz a király 5 évig. A képviselőháznak 180 tagja van. A királyi palota előtt álló katona még a palota udvarára se engedett be bennünket.





A szállodánk némileg különbözött az eddig megszokott hatalmas, óriásszállóktól, de már a környezet is nagyon impozáns volt. gondozott parkjában a párás meleg csodálatos trópusi növényei és az egzotikus virágok tarka sokasága fogadott. Sokszínűségük, bódító illatuk felette igen kellemes benyomást keltett már érkezésünkkor.





Megérkezésünk után, mielőtt az étekző asztalhoz ültünk, mindenkinek ajándékoztak egy illatozó virágfűzért a nyakába akasztva és egy pohár egzotikus itallal mondtak barátságos istenhozzádot. Már az első étkezés ízelítőt adott a maláj konyha zamatából, az ételek sajátos fűszerezettségéből, mely teljesen eltért a nálunk megszokottól: a mienknél sokszínűbb, fűszeresebb, csípősebb, a maláj, kínai, thai és indiai ízek "konyhai" ötvözetéből. Őszinte vagyok: nekem erős volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése