2010. november 20., szombat

Malajzia VI/1

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (VI/1)
Kuala Lumpur
A mocsaras torkolat



Kuala Lumpurban vagyunk, a legfiatalabb délkelet-ázsiai fővárosban, amit a XIX. század közepén alapítottak kínai bányászok. Lakossága ma 1,7 millió. Lakosságának több mint a fele kínai, a többi része maláj, indiai valamint egyéb nemzetiségű.





A várost a Klan folyó osztja ketté. Valójában ennek a torkolatánál létesült a főváros, melynek közelében gazdag ónlelőhelyeket találtak 1857-ben. Eredeti elnevezése, Kuala Lumpur malájul mocsaras torkolatot jelent.





A főváros festői szépségű völgyben fekszik - a mocsaras dzsungelektől körülvéve. Éghajlata is a trópusi monszun hatása alatt áll. Szép a város. Bár megmaradtak a brit uralom jellemző építési elemei is, ma már hatalmas épületmonstrumok emelkednek az ég felé. Irodaházak, bankok, többcsillagos luxusszállodák.





Ki hinné, hogy nem Amerikában, hanem itt van a világ legmagasabb toronyháza, ugyanis az Olajvállalat irodaháza 459,1 méter magasan emelkedik a város fölé. Jól látható a városban az építészeti stílusok, a mór-mogul-maláj építészeti elemek hóbortos keveréke. És mit gondolnak, mibe kerül egy 5 szobás lakás a fővárosban? 300 ezer ringibe, mely kb. 25 millió forint (1988-as adat).





A városban sok a zöld növény, fás liget és park. A Klán folyó nyugati partján a régi városrészben azonban a maláj őslakosok földszintes, földpadlós, rozoga kunyhókban élnek. A magasépületeket és elegáns villákat valamint a szép középületeket ezen az oldalon és a városközpontban láthatjuk. Sajnos ez a kettősség Kuala Lumpurban is megvan!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése