2010. november 21., vasárnap

Malajzia VI/2

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (VI/2)
Kuala Lumpur
A Függetlenség tere



Kuala Lumpur az ország legfontosabb ipari és közlekedési centruma. Itt vannak a mamutvállalatok irodaházai. A modern város a szigetvilág gyorsan lüktető gazdasági központja, szíve, de közben megőrzi saját hagyományait, imázsát - amint a képen is látjuk. Megjegyzem, hogy régen az ifjak 22-23 éves korban házasodtak, mára már ez 26-27 éves korra tolódik ki.






A hagyományt tükrözi az igazságügyi palota pompás épülete is. Megkérdeztem a vezetőt, hogy milyenek a kereseti lehetőségek. Egy középiskolát végzett polgár általában 200 dollárt keres, egy főiskolág végzettnek pedig az átlagos havi jövedelme ennek a duplája. Ez itt tisztességes megélhetést biztosít.





A nejem, az "operatőr" lázasan dolgozik, hogy minél többet megörökítsünk abból, amit látunk és hallunk ebben a távoli, egzotikus világban. És abból persze minél többet adhassunk át mindannak, akit ez érdekel.





A Függetlenség terén vagyunk. Itt hirdették ki 1957. augusztus 31-én az ország függetlenségét.





Az állami ünnepen ezen a téren vannak a felvonulások és a katonai díszszemle. Megtudtuk, hogy a Maláj Államszövetségnek 105 ezer katonája van, 12 ezren a haditengerészetnél szolgálnak, 12 ezren pedig a légierőnél. Ugyancsak itt van a világ legmagasabb zászlótartó rúdja, mely 95 méter magas.





A hősi emlékmű.





A tér közelében van a főváros egyik legnagyobb batikoló üzeme. Alapanyagul pamutot vagy selymet használnak. Mintegy 550 mintával dolgoznak. Megmutatják, miként készülnek a különféle valóban szép mintázatok. Az eljárást már egy előbbi bejegyzésből megismerhettük. Mindenütt ugyanazzal a módszerrel dolgoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése