2010. november 8., hétfő

Malajzia III

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (III)
Batikolás - gyümölcstermesztés



Egy-egy városban akár több batikoló üzem is van. A batiknyomás régi eljárás, a környező szigeteken már a 14. évszázad óta használatos. Az asszonyok háziiparként űzik, és öltözetük díszítésére használják.





Lépjünk be egy ilyen üzembe és nézzük meg a művelet technikáját! A dekorálandó kelmét valamely rajzzal látják el és azokat a felületeket, melyeket természetes színben akarnak megtartani, valamely anyaggal befedik. Erre a viasz a legalkalmasabb, ami utóbb forró vízzel könnyen leolvasztható, tehát egykönnyen eltávolítható.





Ezután a beviaszolt szövetet folyékony festékbe mártják, majd a lefedett fehéren maradt részekről a viaszt forró vízben leolvasztják. A leggyakrabban használt színek az indigókék, a barna, a vörös és a fekete. Az üzletben bő a választék a szebbnél szebb mintázatú batikolt textiliákból. Vásárolnak honleányaink...





A világ pálmaolaj-termelésében is az elsők között van Malajzia. A kókusztej erjesztésével készül a kókuszpálinka, amit itt sajnos nem volt lehetőségünk megkóstolni. Megjegyzem, hogy a drogozást igen szigorúan büntetik ebben az országban. Már beutazáskor figyelmeztettek, hogy a drogkereskedelmet a maláj törvények halálbüntetéssel sújtják! És ebben nincsen fellebbezési lehetőség.





Óriási területen termesztik és hatalmas halmokba rakva árusítják a mézédes ananászt. És mindemellett hihetetlenül olcsón! Egy ringiért, ami a mi pénzünkre számítva 80 forintot ért, 2 kiló mézédes gyümölcsöt lehetett vásárolni. A magyar csapat bőven élt is a lehetőséggel. A piacon is meg a kertekben is láttunk sok olyan gyümölcsöt, amit bármennyire is ajánlották az árusok, nem mertük megvenni, mert nem tudtuk, hogy miféle. Itt pedig nem adtak belőle kóstolót, mint sok más egzotikus piacon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése