2010. november 19., péntek

Malajzia V/2b

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (V/2b)
Cameron-felföld



Az út mentén szabad földön illatoznak ezek a szép trópusi virágok! Otthon még a cserépben is dédelgetni kell az ilyeneket...
És hogy befejezzem az előbb elkezdett gondolatot, minden cégnél a részvények 50 százalékának maláji kézben kell lenni.
Itt Cameronföldön számos hatalmas üvegházban termelik gondosan ápolva a konyhakerti növényeket is. Betérünk egyikbe, ahol részletes ismertetőt kapunk. A módszerek a mienkhez hasolnóak, nem untatom vele tisztelt Olvasóimat...





És mi ez a díszes építmény? Egy nagyon fontos hindu szentély: a Batu-barlang. Ahhoz, hogy feljussunk, 272 lépcsőt kell megmásznunk. Bizony lihegünk is, amikor feljutunk. Megnehezítik az utat az ide-odaugrándozó majmok, melyek hol a nadrágunkat cibálják - hihetetlen szemtelenséggel! -, hol pedig a táskákat akarják kikapkodni - főként honleányaink kezéből.
A barlang természetes módon, évszázadok alatt jött létre, nem mesterséges építmény. A hinduk szeretik az ilyen természetszülötte szent helyeket. Odafent egy kis szertartást látunk: félmeztelen, mezítlábas férfiak, akik imádságra emelt kézzel fohászkodnak az égiekhez. A nagy hőségben izzadságcseppek "ragyognak" fekete hátukon. Adományokat is hoznak, amit lehelyeznek az oltár előtti asztalra.





Néhány házaspár még a csecsemőjét is felcipelte. Nem irigyeltem őket. A barlang egy évszázada szakrális hely, a hindukat a szent Himalájára emlékezteti. Vezetőnk elmondja, hogy februárban van a búcsú. A Batu-barlang Kuala Lumpurtól, a fővárostól 13 km-re fekszik. A búcsú idejére (hogy az óriási tömeg közlekedni tudjon) lezárják a városból vezető utat a járművek elől. A hívek rituális fürdőt vesznek, majd leborotválják a fejüket és sárga vegyülettel bekenik a fejbőrüket. Ünnepi sárga ruhát öltenek, sokan pedig még korbácsolják is magukat. Így vezekelnek a bűneikért a búcsú idején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése