2010. november 30., kedd

Nepál I/1

NEPÁL: KIRÁLYSÁG A FELLEGEK KÖZÖTT; AHOL EGY ASSZONYNAK AKÁR HÁROM FÉRJE IS LEHET
Első utunk Katmanduba vezetett...




Nepál kis dél-ázsiai királyság a Himalájában India és a jelenleg Kínához tartozó Tibet között. Területe majdnem 140 ezer négyzetkilométer, lakóinak száma kb. 20 millió fő.





Egy szép tavaszi napon 2000. év májusában Bécsben szálltunk fel a kuala-lumpuri óriásgépre, majd átszállás után érkeztünk Nepálba, nevezetesen az ország fővárosába, a katmandui repülőtérre. A repülőtér a lustán hömpölygő Bagmati folyó partjánál kezdődik, a kifutópályák rövidek, az infrastruktúra nagyon szegényes. A Katmandu-völgy Nepál 600 négyzetkilométeres szíve, amit a Himalája óriási hegytömege határol. Nepál határán több mint kétszáz olyan csúcsa van, mely eléri vagy akár meg is haladja a 7000 méter magasságot.





Amikor a gépünk a Himalája fölé ért, minden utas a gép ablakaihoz nyomult és fényképezett. Fotózta a csodás látványt: hatalmas kopasz hegyormok, sehol egy fa, sehol egy bokor, csak az égbetörő hatalmas hegycsúcsok. A csupasz sziklákat moha fedi - egyetlen élőlényként. Bizony nem volt könnyű dolga annak a több tízezernyi tibeti menekültnek, akik a Tibetet megszálló kínaiak elől futottak Nepálba elkerülve a kínai katonákat titkos ösvényeken.






A városnézést a főváros, Katmandu főterén kezdjük. Valamikor Nepálban 3 főváros is volt: Katmandu, Patan és Bhatgaon. Rengeteg háborúskodás, sokszor vérfürdő előzte meg a fővárosok kialakulását, majd egyesítését. Kicsit furcsállottuk, hogy manapság is dollárért kellett engedélyt váltani, hogy egyik volt fővárosból a másikba beléphessünk! Igen, fizetni kellett, amikor a nagykapun átmentünk Katmanduból Patanba, pedig már egyesítették őket. Katmandunak ez idő szerint 235 ezer lakosa van. Valamikor itt egy nagy tó volt, melynek a vizét lecsapolták, és ennek helyén épült a város. Ez a völgy Nepál központja, a kis ország szíve. Alig hiszünk a fülünknek, amikor elmondják, hogy Nepálban nincs is egy évszázada: csak 1926-ban törölték el a rabszolgaságot. Évszázadokon keresztül idegen nem léphetett az elzárkózott ország földjére, szigorú törvény tiltotta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése