2010. november 22., hétfő

Malajzia VI/3

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (VI/3)
Kuala Lumpur
A Jami mecset



Az előbbiekben olvashattuk, hogy az ország lakosságának több mint 17 százaléka buddhista. A városban több kisebb-nagyobb buddhista szentéllyel is találkozhattunk, melyek előtt térdenállva imádkozó atyafiak tesznek eleget vallásos kötelezettségeiknek.





Levesszük a cipőt, és mi is belépünk.





A város jelképe az 1909-ben egy brit építész tervezte Jami mecset. Az ország többsége, több mint 52 százaléka muzulmán. A hatalmas épület udvarát pálmafákkal szegélyezték, mely fasor nyugalmat áraszt, és bőséges lehetőséget ad a csendes elmélkedésre.





Mielőtt a mecsetbe belép az igazhitű, rituális mosdást kell végezni: fej teteje, szeme, fülei, jobb karja, bal karja, jobb lába, bal lába. Odabent az imám 14 mozdulatát kell követni. A régi egy szintes mecsetekben a férfiak imádkoztak elöl, a nők hátul. A rossz nyelvek szerint ez azért volt, hogy a férfiaknak ne támadjon pajzán gondolatuk, mikor a hölgyek hátsó felükkel előttük hajlonganak. Ezt nem én találtam ki, a vezetőnk mondta.





Ebben az óriási mecsetben, mely két szintes, a férfiak vannak a földszinten, a hölgyek pedig a karzaton. Természetesen a mecsetbe cipővel nem szabad belépni. A müezzin imára hívó szava reggel-este olyan harsányan szól, hogy az egész városba jól elhallatszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése