2010. november 25., csütörtök

Malajzia VI/4b

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (VI/4b)
Kuala Lumpur
A Nemzeti Múzeum folyt.




A malájok Kína felől érkeztek Kr. e. 3000 körül. A malájok egyaránt kereskedtek Kínával és Indiával is, ez a buddhizumus és hiduizmus sajátos keveredéséhez vezetett.





Az iszlámot azonban valójában perzsa kereskedők terjesztették el az országban a VII. században. 1511-ben a portugálok elfoglalták Malakkát, és ez a kis város hamarosan virágzó fűszerkereskedelem központja lett, forgalma fellendült.





Újabb hatalomváltás történt: 1641-ben Malakka a hollandok kezére jutott, bár addigra már a fűszerkereskedelem hanyatlásnak indult. A britek 1795-ben szerezték meg Malakkát, majd 1864-ben független államnak ismerték el, de egyúttal brit védnökséggé nyilvánították.





Közben az ónérctelepek feltárására toborzott kínai munkások tömeges betelepedése konfliktusokra vezetett a malájokkal. A XX. század elején a brit beruházások nyomán fellendült kaucsuk- és óntermelés indiai bevándorlási hullámot indított el. A II. világháború során jött a japán megszállás, majd a háború után a britek egységes maláji állam kialakítására törekedtek. Végül is 1957-ben kikiáltották a független Malajziát.





Olyan sokáig elbámészkodtunk a múzeumban, hogy elkésve a járatunkat riksával kellett bemenni a szállodánkba. Mindenesetre az ott töltött idő mindent megért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése