2010. szeptember 15., szerda

Ceylon VI/1

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VI/1)
Drágakő-bányák




Ugyan mik ezek a rizsföldeken, a buja erdők közepette sok helyen látható kis szalmatetős, kunyhószerű építmények - mellettük földhalmokkal? Bizony, ezek a drágakő-bányák! Ezekben 3-10 méter mélységből hozzák a felszínre az értékes köveket tartalmazó hordalékréteget. Megnézzük a bányászás folyamatát. Valóban iszonyú keserves, kemény munka.





Szívesen állt kameránk elé az egyetlen lágyékkötőben dolgozó drágakő-bányász, aki elmondta, hogyan folyik a bányászat. A munkások lapos kosarakba termelik ki a kavicsos földet a mélyből, majd ezt a felszínre hozzák. Odafent a bánya mellett vízzel átöblítik, vagy - ha úgy tetszik - átszűrik, és így keresik meg a drágaköveket, melyeket általában muszlim kereskedőknek adják el, a bevételt pedig megfelelő arányban osztják el a bánya tulajdonosa és a munkások között. Egy biztos! Érdemes itt földtulajdonosnak lenni.





A hely nevét még nem is mondtam! Ez Ratnapura, a drágakőbányászat és a kereskedelem központja. Már a nagyon régi krónikák is ilyen minőségben említik. Valaha kézi módszerrel történt a drágakövek feldolgozása, csiszolása stb., de ma már egyre elterjedtebb a nagyteljesítményű, korszerű csiszológépek alkalmazása. A városban léten-nyomon találkozunk shopokkal, ahol szebbnél szebb ékszereket lehet vásárolni - olyan drágakövekkel ékesítve, melyeket itt termelnek. Bizony a szép ékeszereknek az ára is égbeszökő! A magyar csapat inkább csak sóvárogva szemléli a nagyszerű kínálatot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése