2010. szeptember 20., hétfő

Ceylon VII/1a

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VII/1a)
Újabb szent helyekre megyünk




A Mugirigha szentélyhez, a sziklabarlangokhoz bizony jó magasra kellett feljutnunk. Már kilóg a nyelvem, mire a nagy hőségben feljutunk a szilabarlang bejáratához, le is fényképezem az utat... Ez az egyik legősibb kegyhely: Duttha Camani annak idején alapított itt egy kolostort. Holtfáradt vagyok, mire elérjük a bejáratot, de belépéskor a látvány bőven kárpótol a fáradtságomért.





Ragyogó színekben pompázó falfestmények Buddha életének jeleneteit ábrázolják. Odabent a barlangokban sok-sok Buddha-szobrot találunk, melyek ülő és fekvő helyzetben ábrázolják a népszerű tanítót.





Sri Lanka szent folyója a Ganga. A nagy melegben sokan fürdenek itt, a hőségben izzad az egész magyar csapat. Valaki felveti a jó ötletet, hogy jó volna nekünk is csobbanni! Vezetőnk egy pillanat alatt kijózanít: ezek "rituális" fürdőzők. A közelben van egy szent hely Kataragáma, amit ha meglátogat a hindu hívő, előbb meg kell fürdeni, majd fehér ruhát ölteni. A Ganga a szent folyó, melyben Buddha is megfürdött.





Valóban a közelben sűrű erdők közepén fekszik a szent hely: Kataragama. Híres zarándokhely, amit Kr. e. a 3. században létesített Tissza király. E helyütt a Kr. e. 2. században létesült a szentély, amit Duttha Gamani alapított a hindu hadisten, Szkanda tiszteletére hálaadásként, mert sikerült legyőznie az országot elfoglalva tartó csókákat. Az idők folyamán ez a szentély vált a Szkanda, vagy ahogy Sri Lankán ismerik a Kataragama kultuszának a központjává.





Nos, ide ajándékot is kell hozni! A hívők a felajánlásként hozott virágokat, gyümölcsöket egy kőasztalon helyezik el, míg a kókuszdiókat egy kőhöz vágva széttörik. Csak a szebb ajándékokat és a pénzt veszi el a főpap, a többit visszaadja, amit odakint elfogyasztanak a hívők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése