2012. december 27., csütörtök

Egyesült Arab Emirátusok II/3

EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK - 2005.
Dubaiban sok a mecset és a park


Errefelé gyorsan lebukik a Nap, és jön a vaksötét, meleg, afrikai éjszaka. De a kivilágított város csodálatos! Még az autópályák mentén is égnek a villanylámpák. Dubai két jellemző ikertornyát is kivilágítják, ezek a legmagasabb építmények a városban. Egyik szálloda, a másik a bankárok birodalma. Éjszaka kivilágított szökőkutak hűsítik a hőségben pangó levegőt. A csillogó fényárban ragyogó cityben járkálva szinte hihetetlennek tűnik, hogy nemrégiben mindez kietlen, hatalmas sivatag volt. Legelőször Kr. e. IV. században Nagy Sándor egyik hadvezérének tetszett meg e vidék, ahol görög falut hozott létre.





Íme egy régi ház, amelyen még ma is a széltorony biztosítja a kedvező temperatúrát. Egymást sorjázzák a hatalmas házak, paloták, felőharcolók. A házak élettartama 25 év, ez idő után újat építenek, mert úgy tartják, hogy amortizálódik. Rengeteg pénzük van, megtehetik... Igaz, hogy a sós, meleg pára is megteszi a magáét.






A divatos öltözetű fiatalember volt a sofűrünk, a fekete hölgy pedig az idegenvezetőnk, aki egy angol, francia, német és arab nyelveken beszélő tanárnő.





Mellettem áll az a kedves útitársunk, aki nem akart ukrán géppel repülni, s emiatt képes volt a frankfurti járattal csatlakozni hozzánk - egyedül utazva.





Az emír utasítása volt, hogy kilométerenként kell mecseteket építeni, hogy a hívők minenütt hozzájuthassanak szent, imádkozó helyhez, amikor csak szükségét érzik. A város számos gyönyörű mecsettel büszkélkedhet, de mind közül a leghíresebb a Jumeirah mecset, amit azonban még kívülről sem volt szabad fényképezni, mert éppen ima, szertartás volt bent - magyarázta igazhitű sofőrünk.





A mecset előtt egy kis szökőkút biztosította a kötelező kéz- és lábmosáshoz szükséges vizet belépés előtt.





A nagymecset 70 méter magas minaretjét látjuk, mely a legmagasabb a városban. Ezen kívül 45 kis kupolája is van. Jó lett volna lefényképezni...





A városban nagyon sok parkot és pálmaligetet létesítettek. Ezeket csepegtető rendszerrel állandóan öntözik.





Érdekes, hogy két olyan park is van, melyeket csak nők látogathatnak! Ezt a törvényt igen szigorúan veszik. Egyszer véletlenül óriási szükségemben, hiszen a meleg miatt sok folyadékot fogyasztottunk, bementem egy női illemhelyre, mely szerencsére üres volt. Vezetőnk azonban annyira kétségbeesett, hogy jól rám ijesztett utólag, tudniillik ilyen esetben feljelentés esetén ezért börtön jár.





A növénytelepítést azzal is ösztönzik, hogy a lakóknak ingyen osztogatnak magvakat, hogy a kertjeikbe elvessék.





A sivatagos területnek csupán csekély részén folytatható mezőgazdasági művelés. A termőföldek az oázisokban, az öntözésre alkalmas területeken fekszenek. A legfontosabb növények a datolya és a lucerna, különféle gyümölcs- és gabonafélék. Néhány növényt igen fejlett (pl. talajt nem igénylő) technológiával termesztenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése