2012. december 7., péntek

Omán II/1

A SOKSZÍNŰ OMÁNI SZULTÁNSÁG
Várak




Ez pedig már Omán! Túránk során számos várat látogattunk meg vagy akadt utunkba. Itt egy nagyon régi, vályogból épült erődöt látunk, mely már használaton kívüli emlék, de visszahozza a múlt valóságos, egyszerű világát.





És a szultán vára! Itt született ugyanis őfelsége. Kizárólag engedéllyel lehet belépni, s akkor is szigorú vizsgálat következik.





A kapunál fegyveres őrség. Mellette feszít a feleségem. A zordon katona keményen állja a sarat, miközben honleányaink sorjáznak előtte egy-egy fénykép erejéig. Bent nagyon barátságos a környezet, körülnéztünk.






Közvetlenül a szállodánk felett egy elhagyott várbástya árválkodik. Sose tudtuk meg, hogy oda vajon miként juthatott fel az ellenség, ha egyáltalán feljutott. Pedig körkörösen a lőrések, a zordon, vastag falak arról tanúskodnak, hogy valamikor ádáz háborúk dúltak errefelé.





Tudvalévő, hogy a Kr. u. II. századtól kezdve a területeket az egymással harcban álló arab népek foglalták el. A korabeli ágyú, mely a vár ormán fenyegette az illetéktelen vendéget, ma már csak a hagyományt őrzi.





Ilyen volt a fogadó szoba vagy - ha úgy tetszik - a korabeli nappali. Odabent a várban persze az ülőpárnák nem a mi kényelmünket szolgálták.





Ezt a középkori erődöt is hatalmas, vastag falak és magas bástyatornyok tették szinte bevehetetlenné. Volt, aki már nem bírta a hosszas "fal(ra)mászást" a rekkenő hőségben, leült a zömök épületszerkezet hűvösébe.





Maszkat az Ománi-öböl bejáratánál, a sziklás, magas partokkal védett Maszkat-öböl zugában fekszik. Ez az erőd védi a várost.





A sárból épült düledezőben levő vár már csak a régi idők tanújaként maradt fenn.





Maszkat erődítményének előterében egy szép, kis, karcsú tornyú mecset adja a fotósnak a témát, a szemlélőnek a gyönyörű látványt.




Indul a magyar csapat a régi vár megtekintésére, Al Aininbe.





Az Al Aininben levő vármúzeum is egykor erőd volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése