2010. augusztus 30., hétfő

Ceylon II/2b

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (II/2b)
(Folytatás)




Egy igencsak kellemes helyre kaptunk meghívást! A kókuszpálinka-főző atyafi házához, a házi pálinkafőzdébe. Ebben az országban nem kell a finánctól tartani...
Íme a pálinkafőző "műhely"! A tulajdonos nem csak a virágból és a kókusztejből erjesztett pálinkát főzi, de a csonthéj belső részéhez tapadó fehér réteget is hasznosítja, melyből kókuszreszeléket gyárt. Sri Lankán évente 30 millió kókuszdió terem.





Amíg a vezetőnk szívvel-lélekkel magyarázza, hogy miként is készül ez a nemes ital, a fiatalember ebből az óriási kannából kínálgatja szünet nélkül a kókuszpálinkát, ezt az édeskés, kellemes ízű tüzes italt, mely kellemesen édes és bizony itatja magát. A magyar csapat pedig ugyancsak lelkesen kóstolgatja, szörpölgeti a srilankai nedűt, és ettől persze nem ódzkodnak a hölgyek sem...





Mint látható volt, az imént még lelkesen hallgatták honleányaink az érdekes magyarázatot a kókusztudomány rejtelmeiről, most pedig a feleségem kivételével az egész társaság "leült" (vagy kapaszkodik) - így helyezve magát biztonságba. De egyszeriben jókedvre is derült a magyar csapat! Csak nem ártott meg a finom ital?
Közben a vezetőnk rendíthetetlenül folytatva az előadást elmondta, hogy ez a nemes ital nemcsak kókusztejből készülhet, de ha a virágzati hüvelyt megcsapolják, abból is édes szirup nyerhető. Ha erjesztik, akkor pálnika, ha pedig párolják, sűrítik, akkor cukor készül belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése