2010. augusztus 4., szerda

Perzsia II/3b

Perzsiában jártunk (II/3b)
(Folytatás)


A sah Nyugat-Európa és Amerika lapjaiban fizetett hirdetésként reklámozta Iránt, mint az ezredforduló ipari hatalmasságainak egyikét. Erőszakos iparpolitikájának megvalósítása érdekében feláldozta az ősi ágazatot - melyben a legtöbb iráni dolgozott -, a mezőgazdaságot.
Kudarcra ítélt földreform kísérletével súlyos feszültséget idézett elő a falvakban. A korrupt, önmagát túlélt rezsimmel szemben összetalálkoztak a mullahok és kispolgárok, műszaki és humán értelmiségiek, az istenfélő ellenzékiek, szegény parasztok, a kommunisták és a teheráni nyomorgó lumpenproletariátus.




Végigjárjuk a csodálatos luxussal berendezett termeket a palotában. Most az étkezőhelyiségben vagyunk.

Tehát korunkban nem sok példa akad olyan elemi erejű tömegmozgalmakra, mint amelyek a rezsim bukását megelőzték 1978. decemberében. A tüntető menetek élén mullahok álltak, és a forradalommá szélesedett változások szükségszerűsége vallási köntösben jelentkezett.
Az ellentmondást aztán Khomeini ajatollah, az iráni síita hierarchia 1973 óta számüzetésben élő feje oldotta fel. Hazatért és kikiáltották az Iráni Iszlám Köztársaságot.





Ahol a kirándulók felbukkannak, ott megjelennek az árusok is. Akárcsak nálunk. Itt már nemcsak üdítő italokat, de képeslapokat is lehetett kapni. Igen ám, de mindegyiken csak arab betűs felírás és szöveg volt, amit nem tudtunk elolvasni. Iránban még nem készültek fel az idegenforgalomra. Képeslapokat, képes prospektusokat hiába vásároltunk volna, mert nemhogy a szövegeket, de még a betűket sem tudtuk elolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése