2010. augusztus 1., vasárnap

Perzsia II/2a

Perzsiában jártunk (II/2a)
(Üvegmúzeum)




Különböző csoportok több mint egyéves küzdelme után végül iszlám köztársaság alakult Khomeini ajatollah vezetésével, aki a tömeg támogatását teljes mértékben élvezte. Számos helyen ma is láthatók a városokban Khomeini arcképe a hatalmas plakátokon. Meg kell jegyezni, hogy az 1979. utáni időszak súlyos eseményei közé tartozik az Irak-iráni háború, mely 8 évig tartott és óriási áldozatokat követelt az országtól. Dióhéjba foglalva ez volt a Perzsa Birodalom rövid története, melyről még a továbbiak során több szót is fogunk ejteni.
A sah palotája megnyílt a pihenni vágyó igazhitűek előtt. A palota kertjében piknikeznek - ma már bárki számára lehetséges.





A géppisztolyt készenlétben tartva marcona katona sétál a Múzeumok utcájában. Errefelé idegenek, európaiak ritkán fordulnak meg. A katona éberen figyel: különös figyelemmel kíséri ruházatunkat, nehogy valaki öltözékével megsértse Allahot vagy Mohamedet, az ő prófétáját. Ugyanakkor nehogy Irán legfőbb ellensége, egy amerikai furakodhasson be az igazhitűek birodalmába.
Különböző színű, bódító illatú virágágyások között haladunk el, mígnem előbukkan a világhírű Üvegmúzeum épülete, ami egy időben az egyiptomi nagykövet rezidenciája volt.





Hatalmas csillár kézzel csiszolt üvegpoharai ontják a fényt az impozáns előcsarnokban. Ez a csillár-költemény Csehországból származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése