2010. augusztus 24., kedd

Perzsia VIII

Perzsiában jártunk (VIII)
A gazdagok, Khomeini Mauzóleum - Bélyegek - Búcsúzás




Sok a szegény ember, pedig gazdag az ország - mindenekelőtt a rengeteg olajból. Látogatást teszünk egy bűngazdag perzsa honpolgár házában, aki ugyancsak az olajból lett ilyen jómódú. Palotájának udvarán fürdőmedence, szökőkút, nap mint nap gondosan öntözött virágágyások kellemesen bódító illatot árasztó rózsabokrokkal. Az épületben sok-sok fényűzően berendezett szoba, alul istálló a lovaknak, amely ma garázs a legújabb típusú luxusautóknak. Hát ilyen körülmények között él ma Iránban egy olajmágnás.





És íme egy gazdag perzsa házaspár a múlt századból. A képeket látva bizonyára felvetődik a kérdés - mivelhogy újabb és újabb híreket olvasunk az országról -, hogy valójában mi is a helyzet manapság Iránban, ebben a 75 millió lakost számláló gazdag muszlim országban?
Irán rendelkezik a világ második legjelentősebb olaj- és gázkészletével. A jelenlegi kiaknázás méretei azonban messze elmaradnak a lehetőségeitől, a Khomeini előtti termelési szintektől. Olaj- és gázberendezései elavultak.





Iráni utunk véget ért. Még utolsó este - elég későn - ellátogatunk a Khomeini Mauzóleumhoz. Itt nyugszik a névadó és a fia valamint a felesége. A hatalmas négytornyú épületben tilos fényképezni, minden fotocikkünket és cipőinket is elveszik a portánál. De akkor honnan van nekem ez a kép?
A főpap feleségének sírja körül igazhitű asszonyok térdelnek fekete csadorban. Buzgón imádkoznak. Egyik-másik átszellemülten sír is!





A mauzóleum hatalmas. A négy égbeszökő tornya pompásan kivilágított: káprázatos látvány az éjszakában.





Úgy gondolom, hogy mégse ezzel a nagyszerű látvánnyal búcsúzzunk el Irántól, inkább a fejkendő alól is mosolygós istenhozzádot megjelenítő tekintetű szép hölgyekkel, akik - úgy látszik - mégsem ellenségesek az idegenekkel, mint a kormányzatuk...





Az utolsó vacsoránk is jó hangulatban telt...





Még a bélyegek is a nagyúr, a Sah diktatúráját tükrözik. Csaknem valamennyin őt látjuk: kicsiben, nagyban, zöldben, vörösben, sárgában, kékben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése