2010. augusztus 6., péntek

Perzsia III/1

Perzsiában jártunk (III/1)
Shiráz




Repülőre ülünk és egy déliráni nagyvárosba, Shirázba utazunk. Ősi település, mely több ízben volt főváros is. Felmegyünk a várba, melynek egyik szépen díszített bástyája ugyanúgy megsüllyedt mint a Pisai ferdetorony.
Shiráz az arab betörések idejéig csak a karavok pihenőhelyének, üdülőjének szolgált, a VII. századtól azonban folyamatosan városiasodott, majd a X. században fallal vették körül.





A város már ebben az időben híres volt egyeteméről, mely nagyobb volt a bagdadinál. Már akkor 360 terme volt, melyet a XI. században orvosi karral és kórházzal bővítettek.
1750-ben Karim kán a fővárosává tette. A mongolok a várost ugyan nem háborgatták, de a XVII-XVIII. században már több katasztrófa, földrengés, járványok, afgán portyázók és belharcok pusztították.





Egész nap jártuk a várost, elfáradtam. Amint lelülök a padra, jön egy koldus! Egész Perzsiában egyetlen koldust sem láttam ezen kívül, hisz a muzulmánoknak kötelező az adakozás. Hamarosan jött is a rendőr, aki feltűnően kemény hangon eligazította - elzavarta.





Az utcákon elég sűrűn helyeztek el ilyen adománygyűjtő alkalmatosságokat.
Mert mi is az iszlám öt oszlopa?
1. Hitvallás - egyedüli isten Allah és Mohamed az ő prófétája.
2. Imádkozás naponta ötször.
3. Böjt (Ramadánkor).
4. A szegényadó, az akát! Ez eredetileg a szűkölködők ellátásának a fedezésére szolgált, minden muzulmán fizette. Manapság jótékony adományt illik adni.
5. Évente a zarándoklat Mekkába, a hadzs.





Búcsút intünk Shiráznak, az egy és negyed millió lakosú nagyvárosnak, amint az itteniek mondják "a költészet, a bor, a rózsák és a szerelem városának".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése