2010. augusztus 31., kedd

Ceylon II/3

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (II/3)
Ananász, rizs és "társaik"




Másnap egy hatalmas ananászültetvény-táblánál kezdjük a napot. Fillérekért kínálják a nálunk oly drágán árusított gyümölcsöt. Ezt nem lehet kihagyni! Mindenki "felszerelkezik" egy-két ananásszal és megelégedve megy tovább a magyar csapat.






Egy óriási rizstáblához érkezünk. Az egyik legjelentősebb mezőgazdasági termékük a rizs: ez a legfontosabb élelmezési növényük. Hálás az éghajlat, mert évente kétszer is aratják a termést. De még így sem tudnak eleget termelni belőle, hiszen az ország rizsből importra szorul. Ez az itteni emberek kenyere!





Mindent meg kell örökíteni! A látottakat-hallottakat rögzíteni kell és meg kell menteni: lázasan dolgozik a fotoriporter...





Itt pedig előkészítik a rizsföldet. A nagy hőségben a ceyloni atyafi leghűségesebb és leghasznosabb segítsége a bivaly. Jól látható, hogy az egyik táblában már zöldell a növény, a másikban pedig készítik is elő a talajt a következőre. Folyamatos a termelés!





A zöldség-gyümölcs piacon vagyunk. Óriási a kínálat. Számos olyan gyümölcs található, amit nem ismerünk. Hatalmas a forgalom, a háziasszonyok most szerzik be az ebédhez és vacsorához a gyümölcsöt, ezek az étkezések ugyanis elképzelhetetlenek ezen édességek sokasága nélkül! A legnépszerűbb a kivételesen jó ízű ananász és az alig 10 cm hosszú cukorédes sárga banán. Ezek egész évben kaphatók - tájékoztat a kísérőnk. Inkább szezonhoz kötött a jellegzetes ízű mangó és az előételként fogyasztott papaya. Megjegyzem, ez volt az én kedvenc gyümölcsöm. Ha svédasztalos étkezés volt, mindig vittem egy nagy tányérral, és körítésként szinte bármihez jóízűen megettem. A narancs azonban nem volt valami jó minőségű. Őszintén meg kell vallanom, hogy kapva az alkalmon ezen az úton degeszre ettük magunkat ezekből a finom egzotikus gyümölcsökből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése