2011. február 11., péntek

Peru VI/1

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
A Plasa de Armas



Bemegyünk a városközpontba. Íme a főtér, a Plaza de Armas, az Inka birodalom nagy ünnepségeinek a székhelye.




A ma is látható koloniális erkélyű házak az inkák palotái fölé emelkedtek. Azok szétdúlt, nagyszerű palotáinak, házainak építőanyagából. És vajon a spanyolok miért pusztították el és verték szét maradéktalanul azokat a csodálatos épületeket? Mert minden csipetnyi aranyat meg akartak szerezni. Megtudták ugyanis, hogy sok királyi ház és templom köveit arany- és ezüsthabarccsal kötötték össze.





Belépti díjat kellett fizetnünk, amikor ellátogattunk a székesegyházba. Ugyan hány mázsa ezüstöt használtak fel a nemesfémből készült oltár megépítésekor? Bámuljuk a kórus cédrusból készült, csodálatos, művészi faragványait. A katedrális egész éjjel a fényszórók áradatában, nappali világosságban úszik.




A tér másik oldalán található az egyetemmel összeépült Jeuzsuita templom. Odabent arannyal borított szobrok, oszlopok, drágakövekkel kirakott szentségtartók, cédrusból faragott széksorok kápráztatják el a látogatót. És mitől aszalódott feketére a Krisztus-szobor? A földrengésekből sértetlenül került ki a romok alól! Azóta naponta 1500 gyertya ég előtte, hogy megvédje a természeti csapásoktól a várost.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése