2011. február 14., hétfő

Peru VI/2b

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
Magas hegycsúcsok és szent völgyek




Letekintünk a nagy magasságból. Megérte a fáradságot, csodálatos a látvány! És íme egy indián település odalent az Urubamba mentén. Egy gazdagabb falu a termékeny völgyben. A magas hegycsúcsok kedves kis falvakat rejtenek, zöldellő szántóföldeket, jótermő gyümölcsösöket. E szent völgyben az Inkák idején csak a kiválasztott családok lakhattak, itt csak az uralkodóház asztalára termeltek, a vadászat az Inka előjoga volt. A völgyet minden átmenet nélkül 2-3 ezer méter magas megmászhatatlannak tűnő hegyvonulatok váltják fel. Zordon sziklaerdők ugranak az égbe.





És nézzünk most fölfelé! Ha megtesszük, olyasmit látunk, amit, ha csak mesélné valaki, bizonyára el sem hinnénk! Gabonatárolók a hatalmas sziklás hegy oldalába faragva! Az inkák a gabonakészletüket a sziklába vájt raktárakban tárolták. És hogyan jutottak fel oda építeni, kifaragni, és hogy miként hordták ki onnan a termést alkalmanként? Ma is rejtély - mondja indián vezetőnk.





Mielőtt elbúcsúzunk ettől a szép aranyországtól, melyben - ugye hihetetlen - roppant nagy a szegénység, elmegyünk a híres kecsua-vásárba Pisacba. Útközben ismét indián viskók, a valamikor oly gazdag és büszke, semmit nem nélkülöző nép szegényes tanyái...





Bekukkantunk az udvarba.





A sertés mérhetetlen becsben tartott állat. Bizony nem az európai, gondosan összeállított tápon nevelkedik, hízik. Olyan is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése