2011. február 24., csütörtök

Tunézia III/1

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
SZIDI BU SZAID



Egy szép kis mohamedán faluba, Szidi bu Szaidba érkezünk. Ez egy tipikus tunéziai falu macskaköves, szűk utcácskáival, fehérre meszelt házfalaival és a jellemző kék szegekkel kivarrt ajtókkal. Ma is kedvelt kirándulóhely a főváros tehetősebb polgárai számára. Egy hegy tetején épült, nagyszerű kilátással a tengeröbölre.
A városkára az andalúziai építészet nyomja rá a bélyegét. Századunkban művészek, írók és az előkelőségek kedvelt tartózkodási helyévé vált. A muzulmánok a középkorban itt egy ribatot is építettek, és így védték a városkát a keresztények támadásaival szemben.





Mi is bementünk a híres "Mór Kávéházba" egy feketére, ahol itteni szokás szerint gyékényen ülve fogyaszthattuk el apró asztalkáról az ínycsiklandó zamatú török kávét. Magam mentateát ittam, amit ezen a helyen ízesítenek a legjobban Tunéziában - mondja a tulajdonos.




Amíg a nejem bekopog egy jellegzetes kék színű kapunak az ugyancsak karakteres kopogtatóját használva, elmondom, hogy a várost egy mohamedán szent emberről, Szidi Abu Szaidról nevezték el, aki a XIII. században vallási közösséget alapított ezen a helyen. És miért kellett félni a keresztény támadásoktól? V. Károly spanyol király 1535-1574-ig spanyol helyőrséget tartott fenn itt, és a keresztények 1820-ig nem is léphettek be a városba. Ma már nincsen vallási megkötöttség, hemzsegnek az utcán a legkülönfélébb országokból érkezett turisták.





És mik ezek a kis képződmények különböző színekben, más-más formákban, amiket a kis asztalokon árusítanak? Ezek az a sivatag rózsái, melyek a sivatagban si és homok keverékéből nagy nyomás, "préselés" hatására képződnek. Nagyon keresik a turisták, pedig darabját egy dollárért árusítja az atyafi.






Lépten-nyomon üzletek, bazárok, butikok kínálják áruikat. És bizony alkudni kell! Az arabok egyszerűen élvezik az alkudozást. Figyelmeztet a vezetőnk, hogy az ajánlott ár harmadával kell kezdeni az alkudozást.




Tunézia nagyon gazdag ország. Vannak erdős hegycsúcsai, kopár sztyeppéi, homoksivatagban virágzó oázisai és teljesen élettelen sóstavai. És ezek honnan származnak? Állítólag 3 millió évvel ezelőtt tenger borította Tunéziát. Található itt 52 millió olajfa, mely igen hasznos jószág! Hét éves korban már terem, de 150 éves korában a legjobb a termés. Nem kell neki eső, mert a levegőből veszi fel a párát. Évente 250 ezer tonna olajat termelnek az országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése