2011. február 26., szombat

Tunézia III/2b

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
A mozaikok hű képet adnak...



Ezen a képen Vulcanust, a marcona kovácsok, a tűz és az ötvösök istenét látjuk munka közben. Ki volt Vulcanus? Béna és csúnya kisgyermekként született, ezért anyja levetette az Olimposról, ám Thetis istennő pártfogásába vette, és a fickó felnevelkedve remek és furfangos műveket alkotott.





És ki ne ismerné Orfeust, aki éppen az állatokat bűvöli lantjával? De képes volt ő nagyobb tettekre is! Amikor neje, Euridiké nimfa kígyómarás következtében meghalt, leszállt utána az Alvilágba, ahol dalaival annyira meghatotta a halál urait, hogy megengedték Euridikének, hogy visszatérjen az élők földjére - mondja a római legenda.





A következő képen megismerhetjük a római had hajóit, melyekkel megtámadták és legyőzték annakidején Karthagót is. Úgy gondolom, hogy ennek a néhány mozaik képnek a bemutatásával érzékelni lehetett, hogy milyen csodás-összetett élményt nyújtott számunkra a múzeum bejárása.





Ebben a díszes, tágas teremben búcsúzunk a világhírű múzeumtól, az itt felállított uralkodóktól és istenektől. Az ő szobraik sorakoznak a helyiségben. Ezek a mozaikok nagyban elősegítették a tudósok, történészek munkáját, mert hű képet adnak az akkori életfelfogásról, építészetről, mezőgazdaságról és az állatvilágról is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése