2012. január 6., péntek

Florida I.

TÍZ NAP FLORIDÁBAN
Farmból Beach




1998. decembert írtunk, amikor a tsz-szövetség indításával 10 napos útra mentünk Floridába, a Miami Beach-re. Szállodánk csaknem a tengerparton,  tiszta, rendes, egyszerű szobákkal. Nem luxusszálló, de a célnak tökéletesen megfelelt.





Már a bejáratnál hosszú sorban állnak a napozó ágyak, és ugyancsak egy fürdőmedence azoknak, akik nem akartak lemenni a tengerpartra, noha a tenger csak néhány percnyire van a szállótól, és jól idehallik a monoton zúgása.





Ottlétünk során egyetlen nap sem esett az eső, mi több az ég sem volt borult. Egész álló nap tűzött a nap és 25-30 °C között volt a hőmérséklet. A tengervíz is kellemes, 24-25 °C-os volt.





Alig 100 méterre a szállónktól már ott volt a nyugtatóan mormoló tenger és a puha, selymes homokú tengerpart. Miamit a pálmafák, a meleg homok és a kék tenger jellemzi. Ez itt Florida Aranypartja, ahol hosszan elnyúlva virágzó üdülőtelepek és hatalmas szállodák sorakoznak.





Napozik a magyar csapat. Jóformán egész nap. Ki hinné, hogy a múlt század 90-es éveiben még csak homokos, mocsaras földsár volt e helyütt. A század elején vásárolta meg az akkor még kietlen vidéket egy New Jersey-ből való kereskedő, hogy gyümölcs- és zöldségtermesztéssel kísérletezzen. Majd az 1910-es években ellátogatott ide egy amerikai milliomos, Carl Fisher, akinek megtetszett a hely, és hatalmas tőkéjével betársult a farmba. Azonnal hozzákezdtek az öböl kimélyítéséhez, a terület megtisztításához, a közlekedés megszervezéséhez, majd a szállodák építéséhez, és megszületett az Egyesült Államok talán legzsúfoltabb de talán legkellemesebb, ugyanakkor a legdrágább tengerparti üdülőhelye: a Florida Beach.





25-30 éves épületeket romboltak le, hogy helyükre luxus toronyszállókat húzzanak fel. A szezonban nagyobb a nyüzsgés Miamiban, mint New Yorkban.





A hosszú fahíd egyben számtalan étteremnek, butiknak, italboltnak is otthont ad. ha fürdés közben megéhezel, megszomjazol, nem kell hazamenni, nem kell felöltözni - minden itt van, mi szem-szájnak ingere. Egyszerűen csak felmész a fahídra...





Florida sokféle arccal várja az idelátogatókat! Miami fényei és zajos éjszakái életet, a Key-szigetek bohém hangulata, a partvidék finom, selymes, homokos fövenye, a csodálatos napsütés és a kellemesen langyos, folton hullámzó tenger...





És kié volt ez a vidék a spanyol hódítás előtt? Az indiánoké! Az idő tájt kb. 10 ezer indián élt 4 törzsben ezen a vidéken Tőlük kobozták el ezt a csodálatos partvidéket.





Minden nap egy órát futottunk a tengerpart sekély vizében kondíciótartás címén, közben felülről barnított a melegen sugárzó nap, lábunkat pedig hűsíti a hullámzó víz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése