2012. január 13., péntek

Florida IV/2

TÍZ NAP FLORIDÁBAN
Hamingway is lakott itt




Meglátogatjuk Hemingway lakóházát, öreg írógépét, macskáinak leszármazottait. 1931 és 1961 között sokat tartózkodott itt a híres író. Láttuk a kedvenc kocsmáját is, ahova rendszeresen betért. Itt írta a Búcsú a fegyverektől című híres regényét.





A város különös keveréke a Karib-tengernek és Új-Angliának, a házak egy része ugyanis jellegzetes új-angliai stílusú, még a múlt század első feléből való. 1820 táján érkeztek meg ide az észak-amerikai tengerészek, akik a kalózok ellen vették fel a harcot. Key West fontos haditengerészeti bázis még napjainkban is.




Az üzletben a Floridában található sokféle papagáj némely fajtái megvásárolhatók voltak. Egyik útitársunk vett egy kedves madárkát, ami a repülőn egy teljes személyjeggyel utazhatott!





Úgy látszik, hogy ebben a gazdag városban is akad azért szegény ember, aki az itókát sem veti meg...





A város a karib-tengeri halászok flottabázisa! Amellett, hogy kedvelt üdülőtelep is, ahol egész éven át lehet a tengerben fürödni, miközben milliónyi turista árasztja el a várost.





Ugyancsak innen lehet izgalmas mélytengeri halászkirándulásra, hal-lesre indulni, amint ezt mi is megtettük. De itt kell jegyet venni a kisvonatra is, amivel körbeutazhatod a várost és a környéket. A szigetecske egyébként olyan közel van Kuba partjaihoz, hogy tiszta időben lehet látni a szigetország partjait. Érdekességként említem, hogy a kisvonat bevitt a Baiwiew Parkba is, ahol szobrot állítottak Jozé Martinnak akkor, amikor még az Egyesült Államok támogatta a kubai szabadságmozgalmakat. A szobrot a kubai rendszerváltáskor sem tüntették el - ez Amerika!





A kis sziget egyik említésre méltó látnivalója a Key West-i fehér templom. A szent hely meglátogatása után betérhettünk egy szomszédos halvendéglőbe. Számos kubai és bahamai étterem kínálja az itteni specialitásokat: a rákokat és az osztrigát. Kihasználjuk az utolsó lehetőséget ezen ínyencségek megízlelésére, mert itthagyva a szép kis szigetet, visszautazunk Miamiba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése