2012. január 26., csütörtök

Málta 1b

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
 Az üveggyár és a Ta Quali




Egy üveggyárba megyünk, ahol az üvegkészítés folyamatát figyelhetjük meg. A szilikátot külföldről hozzák, a színezésre pedig nemesfémeket alkalmaznak. A kohót, a kemencét sose hagyják kihűlni. Fémrudakkal kivesznek egy kevés anyagot, amit fújnak vagy csipeszekkel alakítanak szebbnél szebb üvegtárgyakká.





Lenyűgözőek a világhírű termékeik. A medinai üvegfigurák türkizkék színű, futtatott zöld és barna árnyalatokban szemet gyönyörködtetőek. Különféle vázák, tálak, hamutartók és mesés alakzatok kínálták magukat - elengedhetetlenül vásároltunk.





Munkában az ezüstműves! A máltai ezüst ötvösmunka ugyancsak egyedülálló. A máltai ezüst híres a tisztaságáról. Karkötőket, gyűrűket és máltai kereszteket is lehetett kapni. Előttünk készítették. Némelyike olyan, mintha csipke volna.





Elmegyünk a Ta Quali kézműves központba. Régi angol repülőtér volt, ahol a barakkokat műhelyekké alakították át. A legtöbb kézműves iparág megtalálható itt! Láthatjuk hogyan készülnek a termékek, majd a bemutatótermekben viszonylag olcsón birtokba vehetők.





De nem így a fagylalt! Amit ilyen csiri-csári kocsiban árusítottak irgalmatlanul borsos áron! Csaknem ezer forint volt magyar pénzben egy adag. De akkora a hőség és olyan a helyzet, hogy muszáj volt ennünk egyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése