2012. január 11., szerda

Florida IV/1

TÍZ NAP FLORIDÁBAN
Híd Key West koralljai felé




Akár az autóúton, akár a vasúton nagyon hosszú volna Key Westig az utazás. 1938 óta azonban a vasutat felváltotta egy nagyon merésznek számító mérnöki vállalkozás! Ez pedig egy 42 hídból álló útrendszer, mely a korallszigeteket összeköti. Amin most áthaladunk, napjainkban a világ egyik leghosszabb vízen átívelő hídja. Ily módon az utasok egy napos út helyett akár 3 óra alatt eljutnak Miamiból a Key Westig. Mára a régi mellé egy új hidat is építettek - amint látjuk.





A hajóállomásra megyünk, ahonnan egy olyan bárkával teszünk kirándulást a tengerre, melynek a hajófenék felé vannak ablakai, és a tenger élővilágában gyönyörködhetünk. Valóban csodálatos élményt nyújt, amikor a különböző formájú, színű és nagyságú halrajok elhúznak közvetlenül az orrunk előtt. Akár az ablakhoz is lehet hasalni, hogy jobban lássunk - én is ezt tettem.





Ez volt a "halkutató" hajónk. De sok-sok eltérő formájú, ágas-bogas koralltelepben is gyönyörködhettünk. A tenger áramlásától lassan-lassan hajlongtak e sokágú képződmények, mintha csak nekünk integetnének. Különösen érdekes volt, amikor egy mesterséges vagy természetes zátony felett vagy mellett haladtunk el. Olykor valaminő elsüllyedt roncshajó felett, melyek zegzugaiba, járataiba, réseibe pedig befészkelték magukat a tengeri állatok. Hogy miféle mélyvízi tárgyak voltak ezek? Többnyire rozsdás és mohaszerű növényzettel, korallokkal benőtt vagy beborított kisebb-nagyobb hajók vagy vízi alkalmatosságok. Egyébként itt alakult ki a világ legnagyobb korallzátony rendszere. De mesterségesen is növelik e lakóhelyek, koralltelepek számát azzal, hogy például autógumikat hegesztenek össze és azok konglomerátumait dobják be a tengerbe.





Megérkezünk a legdélibb és legismertebb korallszigetre, Key Westre, mely a régmúlt időkben kalózok és alkoholcsempészek tanyája volt, ma pedig egy 40 ezer lakosú, nyüzsgő város.





A különlegességet kereső gazdagok kedvenc helye, mely zsibongó hangulata a fesztiválok idején érezhető igazán.





A nyáron érkezők részt is vehetnek híres lakójuk, Ernest Hemingway születésnapján, július 21-én kezdődő és egy hétig tartó fesztiválon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése