2012. január 18., szerda

NSZK 2

A NÉMET SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁGBAN 1986-BAN
Nürnbergben vagyunk...




...a Hauptplatzon. Immár 350 esztendeje itt zajlik a karácsonyi vásár. Most is kapható volt, amit csak kínálnak a nagyvilág piacai: banán, narancs, kókusz a sokféle európai gyümölcs mellett.





A csaknem félmillió lakosú nagyvárost a középkorban a Német Birodalom ékszerdobozaként emlegették. A háború után a szövetségesek bírósága itt ítélte el azokat a német vezetőket, akik kirobbantották a II. Világháborút annak minden szörnyűségével.





A Frauenkirche, a Miasszonyunk temploma 1352-65 között épült egy zsinagóga helyén, amit az 1340-es 3 napos pogromban leromboltak. A gótszámlapos óra alatt játékos szerkezet látható 1509-ből, melyen a 7 választófejedelem figurája nap mint nap pontban 12 órakor háromszor halad el bókolva IV. Károly császár előtt. Kár, hogy most restaurálják.






Megcsodáltuk a főtéri szép kutat, mely szentségtartóra emlékeztet. A 20 méter magas, égnek törő toronyhegyei és faragványai légiessé teszik. A remekművet Bailer művész készítette 1385-ben.





A város a XV-XVI. században élte virágkorát, amikor a Német Birodalom művészeti, tudományos és nemzetközi kereskedelmi központja volt, majd a II. Világháború után - mint már szó volt róla - itt zajlott a háborús bűnösök perének tárgyalása. Mivel távol van a tengertől, 1972-ben valóságos népünnepélyt váltott ki a Rajna-Majna-Duna (Európa-) csatorna idáig megépült szakaszának az átadása, mely olcsó vízi úttal kapcsolta be a várost az ország lüktető kereskedelmi forgatagába.





Íme a Kaiserburg, a nünbergi vár, mely Németföld legnagyobb középkori erődített várainak egyike volt. A nem csekély, mintegy 220 méter hosszúságú várban 1050 és 1571 között eltelt fél évszázad alatt 32 német uralkodó is lakott.





Vajon mi köze Nürnbergnek a magyar történelemhez? Luxemburgi Zsigmond magyar király és német császár egy Ortlieb nevű polgárnak itt zálogosította el a koronáját...





És aki a főtéren töltötte az éjszakát... Ugyan mennyit spórolt meg a Csillag Szállóban? Pontosan 150 márkát! A mi hotelszobánkban ennyibe került egy ágy (ekkor 10 forint egy nyugatnémet márka). Megnéztük, mit játszanak a moziban. A rengeteg filmet sugárzó TV mellett a mozi alulmaradt. Számos filmszínház megszűnt és a meglévőkben is egyre fogy a nézőközönség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése