2012. január 22., vasárnap

NSZK 5

A NÉMET SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁGBAN 1986-BAN
Zuswarhausenben és a Rajnán



Zuswarhausen németországi utunk utolsó állomása. Egy kis német falu, mely régen fontos postaállomás volt. Itt éjszakázunk, a Postaszálló ódon épületében, ahol valamikor a császárok és királyok is megszálltak. Csupán zuhanyozót "ragasztottak" a szobákhoz, egyébként mindent eredetiben hagytak - ahogy annak idején a fenséges urak is használták.





Számunkra kicsit furcsa volt, hogy ez a falu olyan tiszta, rendes, mintha...(egy festményt néznénk) ...egyetlen állatot sem tartanának, pedig egy szarvasmarha-tenyésztő községben vagyunk. Csak a mindent áttörő istállószag és a gazdasági épületek tanúsítják ezt. Hosszabb sétát tettünk a faluban, ahol nemcsak az utcán, de még a gazdasági udvarokban sem volt egyetlen szál szalma sem elszórva!





Amíg körülnézünk, szóljunk egy-két szót az NSZK mezőgazdaságáról. Míg 1950-ben a keresők negyede a mezőgazdaságban dolgozott, addig ez a szám 25 év alatt 7 százalék alá csökkent. Amíg a 20 hektárnál kisebb gazdaságok felmorzsolódnak, addig a fejlett agrotechnikát alkalmazni tudó 20 hektár feletti gazdaságok gyarapodnak, erősödnek. A kereslet a 30 hektáros szakosított gazdaságok irányában a legnagyobb, de a 10 hektár alatti tulajdonos másutt is kell, hogy munkát vállaljon. A 100 hektár feletti gazdaságok száma elenyésző: mindössze fél százalék. A gazdaságok gépesítése igen magas fokú. Az egy traktorra jutó szántó 5 hektár, és ezzel első a világon. Műtrágya-felhasználásban csak Hollandia és Belgium állnak előtte. A termelési hozamokat illetően világviszonylatban az 1-4. helyek valamelyikét foglalja el.





A mezőgazdaságból származó jövedelem 3/4-ét a fejlett istállózó állattenyésztés adja. Vezető ága a szarvasmarha-tenyésztés, melyből 15 millió körüli a létszám, ennek fele bő tejelő tehén. A tejtermelés évente 4000 liter felett van tehenenként. Sertésállománya 21 millióval az 5. a világon, és az utóbbi időben növekszik a baromfitartási kedv is. A belterjes, magas terméseredményeket produkáló mezőgazdaság viszonylag drágán termel, és nem tud lépést tartani a gyorsan növekvő igényekkel, népességgel. A Közös Piac agrárintézkedései nem kedveznek az NSZK-nak, mert az árai a világpiacinál magasabbak, ha pedig máshol vásárol olcsóbban, az import után illetéket kell fizetni.





Lakossága 60 millió, az iskolakötelezettség 6-18 éves korig tart. Itt is többen jelentkeznek bizonyos egyetemekre, mint amennyi hely van, így ezeken a felvételt megszigorították (orvos, állatorvos, gyógyszerész, építész stb.). A német ember pontos és precíz! A pontatlanság megbocsáthatatlan! Amit tárgyban és időben megbeszélnek, annak - ha törik, ha szakad - precízen úgy kell történnie! Tanulhatnánk tőlük...





Most pedig meghívom Önöket egy Rajnai kirándulásra a Köln-Düsseldorf járaton! Miután a Rajna Európa legmunkabíróbb folyója, nemcsak a legnagyobb kikötők települtek melléje, de festői kisvárosok, kirándulóhelyek is. Amíg a Rajna menti festői vidéken körülnézünk, csipetnyit még informálódhatunk az NSZK-ról, hisz hamarosan elhagyjuk e szép országot, és Hollandia határához érünk.





Az NSZK Európa legnépesebb országa. Míg Európa területéből csak 2,36 százalékkal, addig népességéből 9,2 százalékkal részesedik. A népsűrűség Hollandia, Belgium és japán után a negyedik a Föld fejlett országai között. Sokunkban felvetődik a kérdés, hogy a teljes összeomlás után vajon miként válhatott az NSZK ily rövid idő alatt Európa első gazdasági nagyhatalmává. a gyorsütemű fejlődést mindenekelőtt elősegítették a kölcsönök és segélyek (pl. csak a Marshall segély 5 milliárd dollár volt!), amiket a háború után kapott.





Számottevő iparvidékei (Ruhr-vidék, Rajna, Majna mente stb.) acél, vasérc, koksz, kőszén termelése ugyancsak kedvező feltételeket nyújtottak a gyors fejlődéshez.





A mérsékelt fegyverkezési kiadások, az automatizálás, a munkatermelékenység fokozása, gazdaságos beruházások és nem utolsósorban a szorgalmas és kiváló szakembergárda mind-mind kedvezően befolyásolták a nyugatnémet áruk világpiaci versenyképességét. Bár az NSZK  tőkés Európa első kőolaj- (8 mt) és második földgáz-termelője (31 md m3), mindkettőből behozatalra szorul. Olajból 15 mt-t hoz be, földgázból pedig a SzU-ból ugyanannyit, mint az éves hazai termelése. 





Gépgyártásának termékei olcsók és kiváló minőségűek. Az USA után a világ legnagyobb gépexportálója. Autógyártásban a 3., hajógyártásban a 2. helyet foglalja el a világon. Ugyancsak az NSZK  vegyiparban Európa nagyhatalma... Máris a holland határsorompónál vagyunk, búcsúznunk kell. Auf Wiedersehen!

2 megjegyzés:

  1. Jó Napot !
    Nagyon érdekesnek találom a blogját. Harmadéves egyetemista vagyok, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróváron. Vidékfejlesztés című tantárgyból NSZK-t vizsgálom. Felszeretném használni az anyagát, persze nem mindent és lehet átírnám, de az alapot ez adna. Lehetséges ez ?
    Köszönöm.
    Üdvözlettel: Laura

    VálaszTörlés
  2. Nagy öröm az érdeklődése, a megfelelő hivatkozással pedig természetesen "szabad prédák", vagyis felhasználhatóak ezek az anyagok. Jó munkát kívánok!

    VálaszTörlés