2012. január 31., kedd

Málta 3b

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
 Gozo fővárosa: Victoria




Előtérben Victoria, a főváros, mögötte pedig szépen gondozott kertek, termőföldek. A sziget igen kicsi, a föld pedig nagy érték, ezért a gozóiak kifejlesztettek egy teraszos szántóföld-rendszert.





A gondosan rendben tartott földek művelését házi szerszámokkal végzik, ugyanis az apró parcellákat alacsony kerítéssel körbekerítették, a terület dimbes-dombos, a gépi művelés így alig lehetséges. A termények szállítása zömmel csacsifogattal történik. Gozo nagyon csendes, nyugodt hely, Máltáról is sokan töltik itt a hétvégét.





Felmegyünk a lovagok által épített erődbe. A városkapu.





Az erőd vaskos falai teljes biztonságot nyújtottak a sziget lakóinak, ha veszély fenyegetett. De itt laktak a középkori Gozo gazdag családjai is.





Az öböl felé néz torkolatával a vaskos, harcokból mementóként itt maradt ágyú. Az erőd a XV. században épült egy meredek sziklafalon a törökök és a kalózok támadása elleni védekezésül.





A citadellában található a szépséges öreg katedrális. A barátságtalan külső díszes belsőt takar. Tele van színes mozaiksírokkal, padlója latin mottókkal és családi címerekkel díszített. Legérdekesebb vonása, hogy olyan mintha kupolás mennyezete volna, de ez csak zseniálisan megfestett optaikai csalódás, amit Manuele olasz festő munkája teremtett meg. Eredetileg kupolát terveztek, de erre nem maradt elég pénz.





Rekkenő a hőség, sokat jártunk, elfáradtunk. A főváros központjában számos kerthelyiség, kis bolt és étterem van. Rábeszélik az embert, hogy kóstolja meg a helybéli bort és a gbejniet nevű ételt, ami nem más, mint borsszemekkel borított juhsajt. A szabadtéri piacon és a körötte levő ajándékboltokban számos helyi kézműves munkát kínálnak, így horgolt gyapjúruhákat, amit helyi birkák gyapjából szőttek a sziget asszonyai. Ilyesmit vásároltunk mi is. Az emeletes házaknak 2 ajtaja van! Egyik a földszinté, a másik izoláltan az emeletre visz. Érdekes, hogy itt a házaknak nem száma, hanem neve van: János, Mihály stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése