2011. szeptember 2., péntek

Ciprus III/1

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
A Trodosz felé vesszük utunk




A világhírű Mozaik Múzeumban a művészi mozaikokon elsősorban mitológiai képek, történetek, legendák, istenek és istennők valamint vadászjelenetek láthatóak. A kitűnő magyarázat mellett gyönyörködhettünk e nagyszerű, páratlan alkotásokban.





Sétát teszünk egy faluban. Mindenütt girbegurba keskeny utcácskák. És a világáró kofaasszony, aki szóval tartotta a társaságot...





Bekukkantunk egy-két nyitott borospincébe. A ciprusiak ugyancsak szeretik a szőlő levét. Volt idő, amikor víz helyett csak borocskát ittak. Egymást sorjázzák a minden kellékkel felszerelt, évszázados "szakalagsorok".





A ciprusi görögök görögkeleti vallásúak. A falvakban és városokban több templom is található. Bementünk egyikbe. Mivel Húsvét van, éppen szertartás folyt. Dugig tömve volt a helyiség ünnepi ruhás hívőkkel. A padok előtt egy széles kosárban felszeletelt áldozati kenyér volt, melyből bárki vehetett.





A pópák nagyon kitartóan végigénekelték a szertartást. Sokáig elhallgattam volna... A szállodában a TV-ben többször láttam a pópák szertartásos kántálását. A nagyobb városokban katolikus templom, sőt örmény imaház is van, bár a lakosság túlnyomó többsége görögkeleti vallású.





Hajtűkanyarokkal bőven teleszórt szerpentinen jutottunk fel a Trodosz-hegység csúcsára. Makariosz érsek mauzóleumába, aki Ciprus vallási vezetője és az állam elnöke is volt. Már életében kijelölte ide végső nyughelyét a hegytetőre. A szarkofág mögött is egy feszesen álló katona őrzi a szarkofágot. Olyan mozdulatlanul állt, hogy először azt hittem, hogy egy élettelen bábu.





A Trodosz-hegység legmagasabb csúcsa az Olimposz 1951 méter magas, de én csak 1776 méter magasságban pózolok a hatalmas fenyvesben, ahol meglehetősen hűvös volt helyenként hónyomokkal. Itt már esett a hó is! Trodosz Ciprus legfontosabb hegyvidéke. Innen jut el a városokba, falvakba az ivóvíz, itt pihenhető ki a nyári hőség, és télen lehet síelni.





A legenda szerint megvalósul a kívánságod, amit a papírra írtál vagy a zsebkendődre, ha feltűzöd egy ágra. Sokan szorgalmasan írnak és függesztenek, s talán sohasem derül ki, milyen óhajokat küldenek az Olimposz szellemeinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése