2011. szeptember 3., szombat

Ciprus III/2

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
A Kikko kolostorban
Ugyancsak kanyargós út vezetett a Kikko kolostorhoz. Messze a világtól a hegytetőn, erdők közepette található a sziget leghíresebb kolostora.

Egyaránt zarándokolnak ide rendszeresen ciprusiak és külföldi turisták. Hallgatja a tájékoztatást a kis magyar csapat a kolostor udvarán...

Kikkót egy remete alaptotta 1100 körül. A remete az akkori bizánci császártól, Alexiosz Komnenosztól kapta vagyona javát és a csodatevő Mária-ikont, melyet Szent Lukács személyesen festett. A kolostorban többször is pusztított a tűzvész, de az aranyozott ezüstlemezzel borított Mária-ikon mindig megmenekült a pusztulástól. Csodaként mesélik a történetét.

Ma is úgy hiszik, hogy az ikon esőt hoz nagy szárazságok idején, ezért a környéken élő földműves családok együtt imádkoznak a szerzetesekkel csapadékért. Itt a kolostor kútja biztosította a vízellátást.

A Kikko kolostor hírneve elérte a cári Oroszországot is. Egy orosz nemes ajándéka például az egyik harang 1860-ból.

Jelentősége nőtt a felszabadítási harcok idején, mikor is Grivasz tábornok vezetésével innen látták el élelemmel a harcosokat, a felkelőket. Sőt ha szükség volt rá, itt is bújtatták őket az angolok elől az 50-es években.

A kolostor templom is, és főként hétvégeken igen zsúfolt. Csoportos keresztelőket is tartanak itt, és síró gyermekek és szakállas szerzetesek népesítik be...

... és persze a rengeteg zarándok, akik azért állnak sorba, hogy a Mária-ikonnak hódolhassanak. Előtte imádkoznak azzal a gondolattal, hogy bajukra enyhítést kapnak általa.

A kolostorhoz tartozó melléképület szállást nyújt a zarándokoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése