2011. szeptember 14., szerda

Törökország II/1

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBAN
 Atatürk mauzóleuma



És máris a fővárosban, Ankarában vagyunk! A főtéren Kemál Atatürk lovasszobra fogad. Kemál pasa volt Törökország atyja és megmentője! Az 1938-ban elhunyt államférfinak 15 esztendő múltán pompás mauzóleumot emeltek.





Kezdjük tehát ankarai látogatásunkat e grandiózus síremlékkel, melyből nem sajnálták az aranyat és a drága márványt, a környékén pedig gyönyörű parkot alakítottak ki, mely bokrai és díszfái a világ különböző részeiből érkeztek. Amikor minden szállodai szoba és hivatal falán ott látják a képét, minden városban ott látják a szobrát, bizonyára felteszik a kérdést, hogy is volt tulajdonképpen Kemál Attatürk.





Tény, hogy az I. Világháború után az antant hatalmak Törökországot ugyanúgy szétdarabolták mint hazánkat. A török birodalom hasonló módon eltűnt volna a történelem színpadáról mint számos más ország. Hogy ez mégsem így történt, mindenekelőtt Kemál tábornoknak köszönhető, aki hadsereget gyűjtött, és szovjet fegyverek segítségével kiűzte a megszálló angolokat, franciákat, olaszokat és görögöket az ország területéről.





Ez egyetlen más, a háborút elveszített hatalomnak sem sikerült! Miután hazáját felszabadította, hozzálátott a korhadt szultáni monarchia megdöntése után egy korszerű, nyugati mintájú köztársaság megteremtésének. Szétválasztotta az állam és egyház ügyeit, utat nyitott a gazdaság modernizálásához és minden elmaradottságot fel akart számolni.





Együtt a család: nejem és a lányok! De folytatom a történetet. Leparancsolta a nőkről a fátyolt és a férfiakról a mezt, európai mértékegységet vezetett be és a latin betűs írást. Az ipar és mezőgazdaság fejlesztéséhez külföldi tudósokat hozott be az országba. Büszkék lehetünk rá, hogy több magyar szakembert is meghívott! Fiatal tehetségeket küldött nyugatra tanulni, tudós társaságokat alapított, és megszüntette a többnejűséget. Isztambul helyett Ankarát tette az ország fővárosává.





Ankara már 4000 évvel ezelőtt is főváros volt, mégpedig a híres Hettita birodalom székhelye. A hettitákról még ejtünk egy-két szót. 




Igaz, hogy megfordultak itt többek között a rómaiak, szeldzsuk törökök és az oszmán törökök is, de világvárossá csak akkor lett, amikor Atatürk idehelyezte a birodalom székhelyét. Ma az ország politikai életének központja: itt van a parlament, a minisztériumok és itt székel a köztársaság elnöke. Valóban kétarcú város! Egyrészt hatalmas modern világváros, ahol a birodalom politikai és gazdasági ütőere lüktet...





... ugyanakkor jellegzetes az óváros a sok-sok apró, pirosfedelű, szegényes házacskájával. Bizony a legnagyobb kincs itt is a víz, mert ebben nagyon gyér a vidék. A főváros környékén mesterséges, duzzasztott tavak vannak, és ezekből látják el a metropoliszt vízzel. Gyakori a vízhiány.





Ne csodálkozzanak, ha ilyen körülmények között óva intik a turistát, hogy ne igyon a csapvízből még a szállodában sem, mert abból nagy baj származhat!





Amint látjuk, a higiénia ismeretlen a szegényesen összetákolt viskókban a külvárosban. Pedig bizony ez is a főváros!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése