2011. szeptember 7., szerda

Ciprus IV/2

CIPRUS A SZERELMESEK GYÖNYÖRŰ SZIGETE
Kakopetriában vagyunk
A falu az Olimposz-hegy nyárfaligetes lejtőjén fekszik 670 méter magasan.

A környék legérdekesebb látnivalója a Tetős Szent Miklós templom. A név onnan ered, hogy az eredeti kupolás templom fölé cserepes védőtetőt építettek. Hogy miért? Így mentesítették, mentették meg a kápolna csodás falfestményeit.

Maga a templom és a hozzátartozó kolostorépület gyönyörű kertben áll. Külön kertész ápolja, tartja rendben. Odalent Krisztus életéről a freskók a XI. és XVII. században készültek. Jézus születését és a Jeruzsálembe történő bevonulását ábrázolják.

Délibábként tűnik elő a Sóstó mögötti ciprusligetben a muszlim zarándokhely, a tábla által jelzett Hala Sultan Tekke mecset.

Több kapun kellett áthaladni, amíg a muzulmán templomhoz értünk.

A mecset törökösen Hala szultán (török) vagy Umm Haram (arab) síremléke. Utóbbi Mohamed próféta anyai nagynénje volt. Egy iszlám kalóztámadás során 647-ben itt, a Sóstó közelében leesett az őt szállító öszvérről és meghalt. A mecsetet a törökök építették 1816-ban, és a sír ma muzulmán zarándokhely. A vallási illemszabály szerint a cipőt le kell venni, mielőtt belépnénk a szent helyre.

Az előtérben nyolcszögletes, festett oszlopok bűvölik el a látogatót ragyogó színeikkel. Jobbra egy feljárat visz a nők erkélyére. A hölgyek fent külön vannak, nehogy szertartás közben, amikor leborulnak-meghajolnak, a férfiak a hátsójukat bámulják az áhitat helyett.

Egy ajtón át juthatunk a belső szentélybe Haram sírjához, amely fölött 3 hatalmas kőből álló építmény tornyosul. A két szélső kő magassága 4 és fél méter, ezeken egy meteorit kőlap nyugszik, amely a legenda szerint Mekkából hullott ide, miután évszázadokig kóválygott a levegőben.

Közvetlenül a mecset mögött látható a Sóstó, mely 3 méterrel a tengerszint alatt fekszik. Több kisebb ilyen tó  ugyancsak van a közelben, melyekből ma is sót bányásznak.

A környék a madarak paradicsoma. A flamingók rendszeresen itt töltik a téli hónapokat. Március és május között szép számmal vannak errefelé tavaszi költöző partimadarak. Apró partfutók, pajzsos cankók, gólyatöcsökök, kócsagok, gémek stb. Ezen a partszakaszon én sajnos egyet sem láttam.

Megérkezett a buszunk, csoportunk továbbindul: irány Larnaca!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése