2011. október 10., hétfő

Laosz II/4

INDOKÍNA GYÖNGYSZEME LAOSZ
A Phousi templom, a Nemzeti Múzeum és a kolostori szertartások
Megilletődve, ámulattal nézzük a Buddha életét ábrázoló művészi faragványokat a Phousi templom falán. Csodálatos hieroglifák a szent épület támfalán. Mennyi munka, türelem és tehetség együttese...

Annak idején óriási tűzvész pusztított e helyütt, de ezek a stupák megmaradtak. "Megvédte Buddha". De minden megfeketedett.

A Nemzeti Múzeumba igyekszünk...

Itt is elsősorban a vallási kellékek és eszközök uralták a kínálatot...

...buddhák és kürtök...

Ma már csak muzeális tárgy a király aranyhajója. Középen ült a király, elöl és hátul a feleségei és oldalt a gyerekek. Színaranyból van!

Magával ragad bennünket a pagoda hangulata a körülötte levő stupákkal.

Nem mindennapi esemény a szerzetesavatás a kolostorban! Itt folyik a tanítás. A boncok (buddhista papok) számos szertartást végeznek. Például az esketési ceremóniát is. És hogyan zajlik egy esküvő? Vidám hangulatban! A vőlegénynek minden férfivendéggel meg kell inni egy pohárka lao-laot, rizspálinkát. Ugyebár ez már magában is elegendő a kedélyes atmoszférához?

Ezután minden vendéghez odamegy az ifjú pár és megkapják - vagy úgy is mondhatnám, hogy begyűjtik - az esküvői ajándékokat, de nem a maguk, hanem a templom számára.

Amint látjuk, a szerzetesavatás során ezt az ágyat átviszik egy másik templomba. Nem tudjuk, miért, nem ismerjük a rituálé titkát, melyhez ez is szorosan hozzátartozik - mondja vezetőnk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése