2011. október 15., szombat

Laosz III/4

INDOKÍNA GYÖNGYSZEME LAOSZ
Gyönyörűséges pagodák és szenthelyek



A Taukmang templomhoz értünk. Mai formáját 1935-ben kapta. Ez az ország szentélye: minden novemberben itt gyűlik össze sok-sok hívő és zarándoklatot tart. A vallási esemény 3 napig tart. A csodálatos domborművek a templom falán a laoszi vallásos művészet remekei.





Ebben a templomegyüttesben őrzik Buddha szegycsontját.





Míg egy sétát teszünk a buddhizmus kegyhelyein, a gyönyörűséges pagodák és szentélyek között, ejtsünk szót a laoszi modus vivendiről! Ebben az országban semmi nem sürgős...





...a laoszi embernek rengeteg ideje van - lustaságát csak csodálni lehet. Bár talán néhány hazánkfia sem vetné meg ezt az életmódot!





Az úthálózat most épül kínai, japán és némi európai segítséggel, pedig amíg nincs infrastruktúra, nincs gazdasági fejlődés sem. De bizony az utak nemcsak rosszak, de nem is biztonságosak! Hogy miért?





A hegyekben mostanság is fegyveres bandák garázdálkodnak. A közlekedést kizárólag teherautóval engedélyezik, személyautóval ezen a vidéken tilos haladni. De még a teherautók is csak konvojban, többedmagukkal mernek útra kelni, és még így is számos áldozatot követel a banditizmus.





Még folyik a polgárháború ebben a gyönyörű országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése