2012. július 6., péntek

India II/1

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
Tadzs Mahal
És most nézzük meg együtt a hetedik világcsodát, a szerelem márványból faragott katedrálisát, a Tadzs Mahalt!

Sah Jehán még ifjú herceg volt, amikor a szépséges Arjumand Banut asszonnyá tette.

A trónon már Mumtaz Mahakl névre hallgatott a szép hercegnő, és sorra ajándékozta urának a gyermekeket, mígnem a tizennegyedik gyermek szülésébe 1631. június 17-én belehalt. Mielőtt a túlvilágra költözött, azt kérte a férjétől, hogy olyan síremléket emeljen a számára, amely a szerelmükhöz méltó és amelyhez hasonló nincsen a világon!

A sah még aznap - amikor asszonya lehúnyta szemét örökre - elrendelte a szerelem katedrálisának felépítését. A szép hitves utolsó kívánságának teljesítése 27 esztendőbe telt! Ennyi ideig tartott, míg 20 ezer ember felépítette a század és az utókor építészeti csodáját, a Tadzs Mahalt. Maharanából hozták a márványt, Sihriből a homokkövet, Afganisztán, Perzsia és Közép-India bányáiból a féldrágaköveket. Munkaerőben pedig Indiában sohasem volt hiány.

Napsütésben és teliholdon tükröződnek a hófehér kupolák a főépület előtti medence vizében.

A főépület, ez a szimmetriájával is lenyűgöző épület-kompozíció, rendkívüli tömörségével és ezt meghazudtoló könnyedségével mérnöki csodának tűnik.

A titok talán a palotát körülölelő 4 karcsú, fehér torony minaret gráciája.


Az építészeti érdekességek közé tartozik, hogy a tervezők különös leleménnyel és előrelátással a szemnek észrevétlenül mind a 4 tornyot elferdítették, megdöntötték, hogy még földrengés esetén se omoljon egyik se a királyné sírjára.

A belső termeket körülölelő kőcsipkék ezerfelé törik a kertből érkező fénynyalábokat. A kinti vakító napsütés után bent mindenütt kellemes a félhomály.

A Napnak is főszerepet szántak az egykori mesterek, mert a fehér márványfalakon nemcsak ragyognak, de szinte szikráznak az éles fényben a féldrágakőből való tarka virágminták és a koránból vett idézetek. Hétköznap van, forró délelőtt: a szerelem márvány-emlékművének tövében zajlik az élet...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése