2012. július 19., csütörtök

India V/1

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
Fatehpur Sikri




Most pedig tegyünk egy rövid látogatást Fatehpur Sikriben, az idő végtelenjébe dermedt császárvárosába!





Először nézzük meg Csiszti sejk, a mohamedán szent férfi síremlékét, ugyanis ennek az embernek döntő szerepe volt a város megalapításában. Megjegyzem, hogy a kisebb márványsírok a főemberek tetemeit takarják.





A nagy Akbár császár afölötti elkeseredésében, hogy nincs örököse, felkereste Szalim Csiszti sejket és segítségét kérte. A szent férfiú megáldotta, és csodák csodája... hamarosan fiúgyermekkel áldotta meg az ég.





Hálából Csisztinek mauzóleumot építtetett, falujából pedig főváros lett.





1583-ban ez a város mind lélekszámban, mind nagyságát tekintve még Londonnál is jelentősebb volt. Rubintok, gyémántok, drága selymek özöne tárult itt a látogató elé.





A város 3 és fél km hosszú, másfél km széles sziklasávon fekszik. A mogul császár egyszerűen levágatta a szikla tetejét, és egyetlen intésére 30 km kerületű mesterséges tavat létesítettek itt. Egyik oldalon a tó védte a várost, a másik három irányból pedig félelmetes falak kilenc jól őrzött kapuval.





A város egyetlen vörös homokkőbe faragott költemény. Láthatjuk a császári palotát, benne a nyilvános kihallgatási csarnok, a katonák laktanyái és egy kis pavilon, mely az asztrológus csarnoka volt.





Akbár felvilágosodott, bölcs uralkodóként vallási türelmet hirdetett, mely bizonyítására mohamedán, hindu és keresztény feleséget is tartott.





Az 5 emeletes gyönyörű palota a Pancs Mahal. Az egymás fölé emelt 5 erkély csodálatosan faragott oszlopai kivételes művészi igényről tanúskodnak. Mindegyik oszlop más és más ornamentikájú. Itt pihentek, hűsöltek a tó feletti erkélyen a szitár lágy hangjai mellett édes semmittevésben a nagyúr asszonyai.





És miért kapott külön csarnokot az asztrológus? Mert ő rendkívül fontos ember volt ebben az országban. Minden valamire való családfő elkészíttette a születés pillanatában uralkodó csillagállás szerint a gyermeke horoszkópját, azok kihatásait a megszületett emberke lelki alkatára, hajlamaira, jellemére, sorstendenciáira vonatkozóan. Az asztrológia a csillagzatoknak, a kozmikus erőkomplexumoknak mindenre, tehát a földi életre is kiható befolyásával foglalkozik.





Ma már teljesen kihalt a hajdanvolt főváros, éjszakánként csak a sakálok üvöltésétől visszhangzik a környék. Mégis sokezer gyermektelen asszony keresi fel évről-évre a nagy mohamedán szent sírját, hogy gyermekáldásért könyörögjön.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése