2011. június 7., kedd

Jordánia III/10

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN
A Holt-tengert érintve meglátogatjuk a sivatagi várkastélyokat




A Holt-tengernél vagyunk. Az összes világtenger szintjénél 400 méterrel mélyebbre süllyedt tavat arabul Bahr El Lutnek, vagyis Lót tengerének hívnak. Vizének minden köbmétere 2 és fél mázsa sót tartalmaz. Úszni nem lehet benne, de az úszásra nincs is szükség - csak rá kell feküdni a tömény sós vízre, és az fenntartja az embert, akár újságot is olvasni a tükrén...





A Holt-tenger tehát egy óriási bánya, amelyben 43 milliárd tonna só fekszik. Meglepő, hogy itt nem a konyhasó van túlsúlyban, mint más tengerek vizében, az mindössze az egésznek csak egynegyede, viszont a magnéziumsó több mint a fele. Van itt kálium, kálcium, bróm, két milliárd tonna foszfát, sőt a déli part mentén aszfalt is. Csak egyvalami hiányzik, a jód. Naponta 5 és fél millió tonna víz párolog el a Holt-tengerből. 
És miért hívják Lót-tengernek? Mert itt volt Szodoma és Gomorra, ahol az egyetlen igaz embernek, Lótnak a felesége a parancs ellenére hátranézett, és sóbálvánnyá változott.
Egy Kr. előtt 70-ből származó történet szerint Jeruzsálem ostroma alatt Titus, római hadvezér halálra ítélt több zsidó rabszolgát. Nem sokat teketóriázott, megkötöztette, majd a Holt-tenger vizébe dobatta őket. De a halálra ítéltek nem fulladtak meg, a víz partra dobta őket. Másodszor is, harmdszor is végrehajtották az ítéletet, de mindhiába. Titus megijedt a csodától, és kegyelmet adott a rabszolgáknak. A feljegyzések szerint halála napjáig félt a legyőzött zsidók Istenétől.





Meglátogatjuk a sivatagi kastélyokat, melyeket a muzulmán nagyurak a régi kereskedő utak mentén építettek. Al Kharama erődjében vagyunk, amit az Omayyadok építettek a 7. században, és azóta változatlanul megmaradt. Az erőd négyszögletes, és a négy sarkán voltak az istállók. A belső lakóépületben szép stukkókban lehet gyönyörködni. A vár a nagyuraknak vadászkastélyul is szolgált, mely enyhítette a szűkös, behatárolt városi élet egyhangúságát is. Mindenekelőtt beduin erősség is volt, meg a karavánok pihenőhelye.





A másik pihenőhely Amra. 710-ben Valid kalifa uralkodása alatt épült. Egy valóságos kéjlak volt. Nagyon érdekesek a kupolák, melyek alatt még gőzfürdő is működött. A belső termekben a falakon még nem is láthatók az eredeti szép freskók, melyek nemcsak vadászjeleneteket, életképeket ábrázoltak, de ruha nélkül táncoló hölgyeket is. Pedig , ugyebár, az iszlám nem engedi az emberábrázolást! Igaz, a tivornyázást sem...





Az utolsó várkastély, amit megtekintünk: Azrak. A fekete bazaltkőből készült sivatagi kastélyt még a nabateusok építették, azután a rómaiak megnagyobbították, utóbb pedig az arabok és a törökök erődje lett. Újabbkori története is van, mert 1918-ban innen támadta az angol Laurence ezredes a törököket. Ma már csak romvár, senki nem lakja, de a belső helyiségekben ma is láthatók lebilincselő falfestmények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése