2011. június 13., hétfő

Tanzánia II/1

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
Arusha szafariközpont
 



És máris landol a repülőgépünk a Dar es Salami repülőtéren, ahol sokszínben pompázó virágok csodálatos látványa és nagyszerű illata fogad. 35 fokos igazán forró levegő csapja meg arcunkat, amint téli öltözetünkben és bundánkban kilépünk a járgányból. Legszívesebben letépnénk magunkról a meleg gönceinket, de előbb szigorú útlevél- és vámvizsgálat következik.





És bizony errefelé mindenki ráérősen végzi a dolgát: a lenge öltözetű, fekete vámőrök sem sietnek. Sőt! Milliónyi papírt kell kitölteni, és fejenként kötelezően 50 dollárt tanzániai Sh-re beváltani, mígnem a patakzó verítéket okozó téli holmiktól is megszabadulhatunk.





Arusha városába utazunk, mely Kelet-Afrikában a legeszményibb szafari- és vadászközpont. A 20 ezer lakosú kisváros a Meru-hegy lábánál épült, szafariból és idegenforgalomból szerzi jövedelme javát. A város szíve és központja a Főtér a híres óratoronnyal.





Európai értelemben kisvárosnak számít, Afrikában azonban nagynak, hiszen Tanganyika második legnagyobb városa. Az elmúlt esztendők során különösen sokat fejlődött. A világcégek autólerakatai, javítóműhelyei, a szép nagy üzletek, bankok egészen városias külsőt kölcsönöznek neki. Talán meglepődnek, ha azt mondom, hogy jellegét, épületeit tekintve épp olyan, mint bármely hozzá hasonló nagyságú indiai város. Csodálkoznak, hogy ez miként is lehet? Úgy, hogy az épületek többségét az üzletházaktól a magánépületekig főként indusok építették.





Más és más stílusúak a német és angol uralom idején a fehérek használatára készült közigazgatási és magánépületek, iskolák, templomok, melyek viszont teljesen európai jellegűek.





A legmodernebbek, vagyis a legújabb épületek már annyira jellegtelenek, hogy éppen így állhatnának valamelyik európai, amerikai vagy akár ázsiai nagyváros modern negyedében, mint itt. Felkeressük a Turista Irodát.





Az európaiak, a gazdag hinduk magánlakásai a város közvetlen környékén, a zöldövezetben találhatók, ahol egymással versenyezve építették fel szebbnél szebb, csinos kertes házaikat. Az indusok nagyon szorgalmas emberek! Szinte állandóan nyitvatartják az üzleteiket: amíg vevő van, nincs záróra! A kisiparosok ugyancsak egész napon át rendelkezésre állnak. Hozzáértők, dolgosak, ügyesek és takarékosak - ebből gazdagodnak.
Ebből a kisvárosból indulnak ki a szafarik, más szóval a szavannai, őserdei utazások, táborozások, melyek vadászattal vagy fényképezéssel járnak. Ma is itt élnek a világ leghíresebb vadászai...





Első szállásunk Arushától 22 km-re, a Hotel Tanzanitében volt. Az összkomfortos bungalókba gyertyákat is készítettek, mert a saját áramfejlesztő mindössze éjfélig működött. Ez egy kis romantikát is kölcsönzött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése