2012. április 8., vasárnap

Baltikum V/1a

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
 OROSZORSZÁG
Szentpétervárat I. Péter cár alapította




A világ legészakibb, milliós nagyvárosába, Szentpétervárra utazunk. A város több mint 40 szigeten terül el a Néva folyó deltájában. Lakosainak a száma meghaladja az 5 milliót.





Senki se hitte, hogy megvalósul I. Péter cár elhatározása, amikor szinte szigetről szigetre elhódította a svédektől az északi háborúban a Néva  nedves, mocsaras deltájában ezt a területet, hogy itt egy nagyvárost fog alapítani. És így történt! I. Péter ezt azért tette, hogy kaput nyisson Oroszországban Nyugat-Európa felé! Akkortájt Szentpétervár megalapítása az Orosz Birodalom szélén általános értetlenséget váltott ki.





Péter cár, akinek szobortalapzatát látjuk, az egész országot bevonta új városának felépítésébe. Több tízezer munkást telepítettek ide az egész birodalomból.





Ezeknek a munkásoknak elképzelhetetlenül nyomorúságos viszonyok között kellett élni. Ezreket vitt el a mocsárláz, a skorbut, a vérhas vagy éppen az éhség, a végkimerülés.





A cár nemeseket, kézműveseket és kereskedőket kötelezett arra, hogy az elképzelései szerint építsék fel a házaikat. Ilyen bonyodalmak, vért izzadó szenvedés és a polgárok elégedetlensége közepette épült fel ez a gyönyörű város: Szentpétervár.





Az Izsák téren vagyunk, ahol I. Miklós cár lovasszborát látjuk. Ő volt Európa csendőre, aki a 48-as magyar szabadságharc leverésére is parancsot adott.





1910-ben itt épült az Astoria szálloda - a luxusszálló! I. Miklósról gúnyverset is költöttek. A trotli Miklós az okos I. Péter után hajtja lovát, de útjában van Szent Izsák... A 2 szobor között van ugyanis az Izsák székesegyház.





Látogatásunk fénypontja volt az Ermitázs Múzeum. A csaknem 3 millió műtárgyból mindössze 65 ezer van kiállítva. Órákig bámultuk a nagyszerű festők műveit: Rembrandt, Tiziano, Leonardo, Rubens...





Nagy Péter cár szobra a Szenátus téren. Elkészítését II. Katalin rendelte meg. Puskin nyomán az irodalomba is "bevonult" a Bronzlovas című versben. 1782-ben leplezték le. A talapzata hullámhegyre emlékeztet, ami Oroszország megújulására utal. Az 1600 tonnás követ egy paraszt a Finn-öbölnél találta. A szobor alatt Némethné Becze Judittal állok, aki valóban jó idegenvezető volt.





Az Izsák székesegyház 1858-ban épült Oroszország legnagyobb temploma. 1931 óta múzeum. A kupolája színarany. Belseje páratlan pompázatú. 400 kg aranyat, 1000 tonna bronzot, 16 tonna malachitot használtak fel az építéséhez. A falakat 150 mozaik díszíti.





A templomok egy részét a szovjet időkben más célra használtak (gyárak, raktárak stb). Ma már mind több templomot rendbehoznak, és folyik bennük istentisztelet. A lakosságnak a statisztika szerint már csak 10 százaléka ateista. Erre sorakoznak az újgazdagok palotái is. Tilos a bemenet! De becslések szerint 50 ezer hajléktalan él a városban. Köztük sok a gyerek, akik szüleik alkoholizmusa vagy verései elől szöktek el otthonról. 10-12 évesek, dohányoznak, isznak, csavarognak, lopnak! Vagy ha lányok, az anyjuk eladja őket akár egy üveg vodkáért. Többnyire a pályaudvaron tartózkodnak, ahol meleg van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése