2012. április 16., hétfő

Svájc I.

SVÁJC
Gyönyörű vidéken át érkezünk


1989. június 15-én reggel, 6 órakor indult az autóbusz Budapestről (az Engels térről), mellyel elutaztunk Svájcba, a zsarnokot megbosszuló Tell Vilmos csodálatos országába.





Hotelünk, mely A fekete orszlánhoz (fantázia)nevet viselte, Svájc egyik legrégibb szállodája - patinás hely.





Autóbuszunkból csodás látványt élvezhettünk: az erdők aljában a dús legelőket a rajtuk épült kis pásztorházakkal s a legelésző állatokkal.





Olykor egy kristálytiszta tengerszem mellett suhantunk el...





Majd egy-egy nagyobb tó mellett vitt el az utunk.





Máskor jellegzetes svájci városokon haladtunk át.





Közben utaztunk a híres svájci fogaskerekű kisvasúton.





Sajátságos ízlésű, díszes svájci vendéglőkben étkeztünk. Úton-útfélen turistacsoportokkal találkoztunk, melyek a világ minden részéből keresték fel ezt a csodálatos hegyi világot.





Kitűnő autópályán haladunk a busszal a Hegyeshalom-Bécs-Linz-Salzburg útvonalon. Nem mozdulunk a jármű ablakából, élvezzük a táj nagyszerűségét, szépségét. Svájc a legrégibb, modern értelemben vett demokrácia a világon. Területe 41.293 négyzetkilométer 6 milliónyi lakossal, mely 64,9 %-a német ajkú, 18,1 % francia, 11,9 % olaszul beszél, a retoromán nyelvet pedig 4,3 % használja. Az állam alapjait a Vierwaldstatti-tó környékén - ahol a Római Birodalom hajdani Helvetia tartománya volt - 1291-ben rakták le.





A bécsi kongresszus 1815-ben rögzítette az ország végleges, mai határait. Ekkor mondták ki Svájc örökös semlegességét is. A büdzsé 20 %-át költik honvédelemre. 650 ezer katonából álló tartalékuk 48 órán belül harcra kész oly módon, hogy a 6 hónapos kötelező kiképzésen átesett katonák felszerelésüket, fegyvereiket otthon tartják. A védelem alapja a hegyvidéken a völgyek gyors elzárása. A sík vidékek védelmére 650 harckocsi éjjel-nappal bevetésre kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése