2012. április 9., hétfő

Baltikum V/1b

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
 OROSZORSZÁG
Szentpétervári vizek




A Néva folyó a város területén 3 fő ágra válik szét, mielőtt a Balti-tengerbe ömlik. Az árvizek fenyegetik a várost, mivel csak 1-3 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé.





Íme az Auróra, mely lövései megindították a lenini forradalmat. Itt úszkál a Néván. Ma már múzeum.





Az árus borostyánt árult főként, de nagyon sok a hamis, ezért nem vásároltunk. Itt a piacon elfogadták az eurót is.





A Vérző Megváltó templom. Mesebeli kastély az Ezeregyéjszakából! A nevét és építésének indokát az szolgáltatta, hogy itt érte a forradalmi csoport bombája 1881-ben II. Sándor cárt.





Ha észak felé sétálunk a Gribojedov csatorna mentén, előbukkan a mesésen ezer színben pompázó templom. 5 aranycsúcsához a moszkvai Blazsennij templom szolgált mintaképpen.





A templomot 1997-ben nyitották meg újra. A belső tér falait és oszlopait 7000 négyzetméter felületen mozaikok borítják. Nemrég Mozaikművépszeti Múzeum nyílt az épületben.





A Palota téren vagyunk. A vezérkari épület a napóleoni seregek feletti győzelemre 1829-ben épült. Itt lövetett Miklós cár 1905-ben 140 ezer békésen tüntető ember közé, akik petíciót akartak neki átnyújtani.





Utunk utolsó állomása Szentpéterváron a Péter-Pál katedrális volt, melybe bemehettünk és megcsodálhattuk a belső kiképzését, szobrait, falait, képeit.





Amíg a templomban körülnézünk, talán egy-két dologról érdemes szólni e csodálatos nagyvárossal kapcsolatban. Beszéltünk arról, hogy a forradalom és polgárháború után a gyermekek ezrei csavarogtak az utcákon. Makarenkó volt a lelkes támogatójuk, aki lehetővé tette visszatérésüket a normális életbe.
A városban több mint 5 millió ember él, de 15 százaléknak társbérlettel kell beérnie. Csupán egyetlen szobájuk van, a konyhát és a fürdőszobát több lakóval kell megosztaniuk.





I. Péter utasítására Oroszországban először építettek várost kőből! Azt akarta, hogy olyan csatornái legyenek, mint Amsterdamnak és olyan palotái, mint Velencének.
Csak az kaphat letelepedési engedélyt a városban, aki lakást és munkahelyet tud felmutatni, vagy a házastársa szentpétervári.
Míg a szocializmus idején Szentpétervár Európa egyik legbiztonságosabb városa volt, manapság terjed a bűnözés, az alkoholfogyasztás, kábítószerezés és a prostitúció.





Szentpétervár környékén Nagy Péter óta majdnem minden cár építtetett kizárólag saját magának palotát, amit különösen pompásan rendeztek be, és fényűző kertekkel vettek körül. Látogassuk meg I. Péter palotáját! Péterhofban amerre csak nézünk, mindenütt víz folyik, bugyog és lövell egyedülálló és állandó játékkal ünnepelve Oroszország tengeri hatalmát. Sokáig gyönyörködtünk a pompás együttesben, mely 35 aranyozott, 150 egyéb szoborból, 29 féldomborműből állt és 64 szakadatlanul vizet lövellő szökőkútból.





Középen áll a Sámson szökőkút, mely a svédek felett aratott győzelem szimbóluma. Péter cárt jelképezi az erős Sámson.





Óriási tömeg volt itt, rengeteget kellett várni, míg bejutottunk a csodálatos palotába, ahol nem volt szabad fényképezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése