2012. április 22., vasárnap

Svájc IV/1



SVÁJC
Luzern a Vierwaldstatti tó partján




Hajókirándulást teszünk a Vierwaldstatti tavon. A tó Svájc csodája, ahogy Viktor Hugo nevezte. Legnagyobb hossza 37 km, a szélessége pedig mintegy 14,5 km. A víz felülete 114 négyzetkilométer, legmélyebb pontja 214 méter.





Alakja szabálytalan, számtalan kisebb-nagyobb öböl formájában nyílik a hegyek közé. A szép kékeszöld víz növény- és állatvilága még ma is nagyon gazdag.





A tavon a széljárás igen változó, legkellemetlenebb a délnyugati irányú meleg főn, mely a tavat sokszor hajózhatatlanná borzolja. Ottlétünkkor csendes volt és a tükre sima. 





Jelenleg 17 hajó bonyolítja le a tavon a forgalmat. A hajózás 1885-ben indult meg hajótársaságok szervezésében. A nosztalgiajárat ma is korszerűsített gőzhajó - a turisták örömére.





A tó "csücskén" Luzern város palotái közvetlenül a vízparton. A tóparti szállodasort látjuk.





A város 437 méter magasan fekszik, és 75 ezer lakosa van. Mit ír róla Mark Twain? Varázslatos város! Tóparti szállodasorral kezdődik, majd az időtől szürkére kopott városfalaival felkúszik két vagy három dombra. Onnan a lankás fák között bujkálva visszafordul a folyópartra. Hegyes toronysisakjával, oromzataival és erkélyablakaival benépesíti az egész tájat.





Luzernnek több hídja van. A Reuss kifolyását átívelő, alig 50 éve készült óriási autóforgalmú híd a város két részét köti össze.





A fahidak körül a régi Svájc... A befelé élő, szorgalmas, múltjukat büszkén és féltve őrző polgárok szűk utcákkal, meghitt terekkel ékes városa tekint felénk. Évente több 100 ezer látogató jár erre.





A jezsuita, háromhajós, barokk stílusú templomot az 1600-as években építették, a tornyokat pedig 1893-ban emelték hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése